Ce măsuri trebuie să iei atunci când te accidentezi. 3 sfaturi care îți vor fi de ajutor

Cum să tratezi o accidentare. Foto: Shutterstock

Accidentele pot avea loc oriunde și oricând. Ele nu pot fi prevenite și pot duce, uneori, la răniri destul de grave, punând în pericol chiar viața victimei. Nu putem controla accidentele pe care le suferim, dar cu siguranță putem controla felul în care reacționăm după ce acestea au loc.

Uneori, intervenția la fața locului poate avea o importanță crucială în stabilizarea pacientului și poate chiar să îi salveze viața, motiv pentru care nu trebuie amânată. Tocmai de aceea, e important să știi ce poți face atunci când te rănești sau vezi pe cineva rănit.

Accidentarea membrelor

Accidentele la nivelul membrelor sunt foarte des întâlnite. Ele pot avea loc în timp ce faci sport, când te plimbi cu bicicleta sau chiar atunci când cobori scările. Un simplu pas greșit poate duce la scrântiri, luxații sau chiar fracturi de oase și rupturi de ligamente. Dintre acestea, cele mai grave sunt ultimele două, care pot fi extrem de dureroase pentru victimă.

Accidentarea membrelor este mai frecventă în rândul celor care fac sport și asta din cauza mișcărilor bruște și rapide care pot forța prea tare ligamentele și cartilajele din încheieturi. Un bun exemplu în acest caz este ruptura de menisc, o afecțiune foarte dureroasă, care apare în urma ruperii cartilajului meniscal, menit să protejeze articulația genunchiului.

În cazul accidentării membrelor, gheața este cel mai bun prieten al tău. În situațiile mai puțin grave, precum luxațiile sau scrântirile de gleznă, o punga de gheață poate limita inflamarea și poate reduce durerea, după cum arată Very Well Fit. Există însă și situații mai grave, când au loc fracturi ale membrelor, caz în care victima va avea nevoie de îngrijiri medicale specializate. Un lucru foarte important de reținut este că trebuie întotdeauna să protejezi un membru accidentat. Dacă brațul sau piciorul tău a suferit o fractură, trebuie să încerci să îl ții într-o poziție cât mai comodă și relaxată și să nu pui deloc presiune pe el.

Tăieturile

Tăieturile sunt mai comune decât crezi și nu au loc doar în bucătărie. Majoritatea tăieturilor nu sunt periculoase, însă există și situații nefericite, când tăietura este mai mare sau mai adâncă și sângerarea este foarte puternică, punându-i victimei viața în pericol.

Obiectivul principal în cazul accidentelor cu tăieturi ar trebui să fie, întotdeauna, oprirea sângerării. Cu cât victima pierde mai mult sânge, cu atât organismul său va fi mai slăbit și va lupta mai greu cu infecțiile. Din acest motiv, trebui acționat repede și cu convingere, pentru a opri sângerarea.

Cea mai rapidă metodă pentru stoparea sângerării este limitarea circulației sângelui către rană. Poți face asta cu ajutorul unui garou sau cu o bucată de material pe care să o legi strâns în jurul membrului afectat, chiar deasupra rănii. E important să reții că, în aceste cazuri, garoul nu are decât rolul de a limita sângerarea până când pacientul ajunge la spital; nu este nicidecum o soluție sau un tratament.

Arsurile

Arsurile pot fi extrem de neplăcute și foarte dureroase, iar vindecarea lor este destul de lentă, lucru care nu poate decât să prelungească disconfortul victimei. Cele mai multe nu prezintă un pericol pentru victimă, însă, în cazurile grave, victimele pot rămâne cu sechele sau pot chiar să își piardă viața. Pe lângă durerea fizică, victimele cu arsuri grave pot fi afectate și de o serie de traume emoționale. În multe cazuri, țesutul afectat nu mai revine niciodată la aspectul normal, astfel că victima trebuie să se obișnuiască cu noul aspect fizic.

Arsurile minore pot avea loc în multe situații. Te poți arde când gătești, când calci rufe, când lucrezi la motorul mașinii sau, pur și simplu, când fumezi o țigară. Arsurile superficiale nu necesită, de regulă, ajutor medical. Este suficient să ții zona afectată sub un jet de apă rece timp de 5 minute și să iei o pastilă pentru durere. Vindecarea arsurilor superficiale durează între 7 și 10 zile, fără să lase cicatrici.

În cazurile grave, lucrurile stau foarte diferit. Victimele incendiilor sau ale accidentelor grave de muncă au nevoie cât mai repede de primul ajutor. Hainele fierbinți trebuie scoase imediat de pe victimă, iar, în cazul în care se lipesc de piele, trebuie tăiate în jurul zonei de contact. De asemenea, trebuie îndepărtate bijuteriile și orice alte haine sau accesorii strâmte, pentru că inflamarea poate avea loc foarte repede, după cum arată și Web MD.  

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.