Ce le transmite Guvernul șefilor UE: Manifestanții contestă rezultatul alegerilor

Protestatari români în Linz, Austria (Foto: Alina Pop)
Protestatari români în Linz, Austria (Foto: Alina Pop)

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit la Bruxelles cu prim-vicepreședintele Comisie Europene și comisar pentru Justiție, Frans Timmermans. Reprezentantul Guvernului spune, într-un interviu pentru jurnaliștii de la Adevărul, că i-a explicat oficialului european că OUG 13 prevenea dezincriminarea abuzului în serviciu, după ce articolul din Codul Penal fusese declarat neconstituțional.

Meleșcanu a mai spus că protestele din țară au de fapt ca scop înlocuirea guvernului legitim. „Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu. Noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR.

Trecând 45 de zile, el nu mai există ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un prag de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-şi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic“, a explicat Teodor Meleşcanu într-un interviu acordat la Bruxelles pentru Adevărul.

Meleșcanu le-a mai spus oficialilor europeni despre proteste că „că e o mişcare clară de contestare a rezultatelor alegerilor, care are drept scop înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a unui Guvern care a fost desemnat de către Parlament. M-au întrebat cum se poate aşa ceva.

Foarte simplu: suntem la o distanţă mică după alegeri, încă nu s-au absorbit toate energiile negative de după alegeri, iar unii care au pierdut au probleme în a recepta înfrângerea. Dacă problema până acum a fost a OUG, iar Guvernul a abrogat-o, dacă continuă, manifestanţii nu pot avea decât acest obiectiv.“

Ministrul de Externe i-a și ironizat pe românii care au protestat la Bruxelles. „Mă întreb pentru ce protestau aici, pentru că aici nu se poate rezolva nimic, decât prin contactele pe care le facem noi şi prin discuţiile pe care le avem. Dar cunosc la fel de bine că erau organizaţi şi împinşi de anumiţi politicieni care sunt în Parlamentul European. Punct“, a spus Teodor Meleşcanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.