Ce este legea PIPA. Un articol foarte criticat al documentului va fi eliminat

legea_pipa
Foto: www.freestockphotography.com

Legea PIPA (Protect Intellectual Property Act) își propune să ofere Guvernului Statelor Unite și deținătorilor de drepturi de autor noi instrumente cu ajutorul cărora să blocheze accesul la site-urile „dedicate încălcării drepturilor de autor sau bunurilor contrafăcute”. Legea PIPA vizează în special site-urile înregistrate în afara Statelor Unite.

Proiectul de lege PIPA a fost introdus pe 12 mai 2011 de senatorul democrat Patrick Leahy. Potrivit unor estimări, guvernul federal ar urma să cheltuiască pentru implementarea legii aproximativ 47 de milioane de dolari până în anul 2016.

În mare parte, legea PIPA, care este dezbătută în Senatul SUA, are aceleași prevederi precum legea SOPA (Stop Online Piracy Act), dezbătută în Camera Reprezentanților. Astfel, legea PIPA definește încălcarea drepturilor de autor drept „distribuirea de copii ilegale” sau de „produse contrafăcute”.

Proiectul de lege permite Departamentului de Justiție din SUA să ceară un ordin judecătoresc împotriva site-urilor „dedicate încălcării drepturilor de autor” în cazul în care proprietarul sau cel care operează site-ul nu poate fi localizat. Odată ce instanța a emis un ordin, el poate fi folosit pentru a obliga furnizorii de plăți, serviciile de publicitate pe Internet, furnizorii de Internet, serviciile de găzduire pe servere sau motoarele de căutare să nu mai realizeze tranzacții financiare cu site-ul respectiv, să nu îl mai găzduiască și să nu mai ofere link-uri spre el.

Susținătorii și opozanții legii PIPA

Printre susținătorii legii PIPA se numără marile grupuri din industria filmului și a muzicii, artiști, edituri, Camera de Comerț a SUA, NBA și companii precum Nike, L’Oreal, Pfizer, Ford Motor Company, Revlon sau Sony.

De partea cealaltă a baricadei se află opozanți precum Mozilla Corporation, Facebook, Electronic Frontier Foundation, Yahoo, eBay, American Express, Google, Reporteri fără frontiere, Human Rights Watch, Wikipedia.

Legea PIPA, acuzată că distruge ideea „un singur Internet pentru toți”

Una dintre prevederile care a atras cele mai multe critici era aceea care le dădea voie autorităților să „scoată” din Internet ce site-uri doreau: dacă un utilizator din Statele Unite ar fi introdus o adresă a unui astfel de site, el n-ar fi putut să îl acceseze. Ar fi fost ca și cum site-ul respectiv nu exista pentru el.

„Înseamnă că nu mai suntem dedicați ideii că există un singur Internet, că nu mai suntem dedicați ideii că orice persoană, de oriunde din lume, poate accesa orice site de oriunde din lume”, a declarat Sherwin Siy de la grupul nonprofit „Public Knowledge” pentru „The Washington Post”. În urma criticilor, senatorii au spus că vor elimina această prevedere.

După protestele din mediul online din data de 18 ianuarie, senatorul Harry Reid a anunțat că votul asupra legii PIPA va fi amânat până când vor fi rezolvate problemele ridicate vizavi de proiectul legislativ.

Documentul original al legii PIPA, în limba engleză, poate fi consulat AICI.