Ce este ecografia transvaginala și când se poate face

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Pentru fiecare femeie, sănătatea organelor genitale ar trebui să fie o prioritate, indiferent de vârsta pe care o are.

Un control ginecologic sau testul Papanicolau, dar și ecografiile, sunt toate recomandate pentru a fi făcute regulat tocmai pentru a depista cu cât mai mult timp înainte eventuale afecțiuni din această sferă ginecologică.

Ecografia transvaginală este una dintre procedurile de care femeile tind să se teamă, dar care contribuie la examinarea atentă a organelor reproductive feminine precum uterul, ovarele, dar și colul uterin și vaginul.

Trebuie știut de la bun început că acest tip de investigație imagistică nu prezintă niciun fel de durere, nu este invazivă și nici iradiantă și se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice speciale care este acoperită cu un prezervativ bine lubrifiat. Înainte de această procedură, singura recomandare este ca vezica urinară să fie golită, iar alte pregătiri speciale nu sunt necesare deoarece ecografia transvaginala poate fi efectuată în orice perioadă a ciclului menstrual.

Pentru liniștea dumneavoastră, apelați la o clinică medicală București sau din alte orașe ale țării unde puteți avea parte de medici buni în care aveți încredere.

Există totuși și pregătiri speciale care sunt necesare, în funcție de ceea ce dorește medicul să investigheze. Astfel, dacă se dorește investigarea grosimii endometrului, ecografia trebuie efectuată în ziua a 22-a a ciclului, însă pentru monitorizarea unor polipi endometriali se face imediat după încheierea menstruației. Iar pentru evaluarea chisturilor ovariene, ecografia se face în a doua săptămână a ciclului menstrual.

La ce poate ajuta o ecografie transvaginală

 

Efectuarea unei asemenea ecografii facilitează diagnosticarea mai multor afecțiuni cum ar fi formațiunile tumorale specifice cancerelor endometriale, dar și ovarian, sau existența chisturilor ovariene și a fibroamelor uterine precum și starea trompelor uterine atunci când sarcina întârzie să apară.

În mod normal, o ecografie transvaginala poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție și de ce anume investighează medicul. Din fericire, nu există factori de risc în condiții normale și nici măcar în condițiile în care femeia este însărcinată, fiind o procedură sigură și pentru mamă și pentru făt.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.