Ce a decis Curtea Constituțională cu privire la starea de alertă de după 15 mai

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Starea de alertă este constituțională, însă restrângerea de drepturi și libertăți nu se poate face decât prin lege, au decis judecătorii Curții Constituționale a României, anunță postul de televiziune Digi24.

Curtea a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă, este constituțională, dar că nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Curtea Constituțională a României a fost sesizată de Avocatul Poporului, care a argumentat că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență. Din acest motiv, OUG 21/2004 a fosta atacată la CCR de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a mai argumentat că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative ce au ca scop restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Ce se întâmplă azi în Parlament

Între timp, proiectul de lege al Guvernului privind măsurile ce trebuie luate pe perioada stării de alertă este dezbătut în Parlament.

Proiectul este dezbătut acum în Camera Deputaților. Potrivit Digi 24, proiectul a fost modificat semnificativ de Senat, marți, 12 mai, când au fost eliminate toate prevederile care făceau referire la măsurile de carantină, izolare sau interzicerea circulației persoanelor. De asemenea, atribuțiile ministrului Sănătății au fost reduse substanțial: în forma actuală, ministrul nu mai poate demite managerii spitalelor aflate în subordinea autorităților locale, mai notează sursa citată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.