CCR: Amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare. Până acum, de la începutul stării de urgență, în România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în valoarea de peste 600 de milioane de lei (echivalentul a 120 de milioane de euro) pentru nerespectarea restricțiilor instituite prin ordonanțe militare, în perioada stării de urgență.

Sesizarea împotriva OUG 36/2020 a fost făcută la CCR de Avocatul Poporului. Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că OUG încalcă principiul securității juridice pentru că nu are avizul Consiliului Economic și Social în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.