CCR amână decizia în cazul completurilor de 3 judecători. Dragnea e în dezavantaj

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Curtea Constituțională a amânat, din nou, decizia cu privire la sesizarea vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe subiectul constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ședința a început la ora 10:00, iar după aproximativ o oră s-a decis amânarea deciziei până pe 19 aprilie.

Mai exact, dacă judecătorii constituționali constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum Iordache solicită, sentințele ar putea fi contestate și desființate, iar procesele s-ar relua de la zero.

O hotărâre în acest sens l-ar putea scăpa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive.

Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din primă instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit să fie judecate de completuri specializate în fapte de corupție.

Aceleași argumente au fost folosite și de avocații lui Dragnea în încercarea de a anula sentința de condamnare din prima instanță.

Pe 15 aprilie ar putea fi ultima înfățișare în procesul angajărilor fictive, iar judecătorii ar putea intra în pronunțare.

Procurorii DNA susțin că în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

„În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susțin procurorii DNA.

Pe 15 februarie, anul trecut, trei inculpați și-au recunoscut vinovăția în acest dosar. Tot în prima fază a procesului, la termenul din 21 martie, 2018, Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD, a transmis prin avocatul său un document prin care anunță instanța de judecată că a plătit prejudiciul în acest dosar, de peste 108.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.