CCR a decis că alocațiile pentru copii trebuie dublate

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Curtea Constituțională a decis să respingă sesizarea Guvernului Orban cu privire la amânarea dublării alocațiilor pentru copii.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, este decizia luată de CCR.

Legea prin care este prevăzut dublarea alocațiilor îi aparține PSD. Copiii între 2 ani și 18 ani ar primi 300 de lei, iar cei cu handicap 600 de lei. Tot 600 de lei ar primi copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Klaus Iohannis a promulgat legea, însă Guvernul Orban a emis o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de majorare a alocațiilor până la 1 august. În Parlament, ordonanța de amânare a fost respinsă, iar Executivul a decis să se adreseze judecătorilor CCR.

„Decizia pe care am luat-o este să atacăm la Curtea Constituţională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanţare, cum sunt multe alte proiecte care au fost adoptate de Parlament fără punctul de vedere al Guvernului şi fără o încercare de colaborare şi deja am câştigat la Curtea Constituţională câteva sesizări împotriva unor proiecte de lege adoptate la Parlament pentru că ele nu au prevăzut sursa de finanţare şi nu au practic posibilitatea efectivă de punere în practică”, argumenta Ludovic Orban decizia de a ataca legea la CCR.

Orban susținea, în 22 iunie, că Guvernul dorește să crească alocațiile, dar că acest lucru va fi posibil doar progresiv. „În baza raportului semestrial privind starea economiei, vom stabili cu cât vom putea crește alocațiile. Ne dorim creșterea. Vom stabili un grafic de creștere progresivă, astfel încât, să reușim creșterea cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”, a mai spus Orban, care a adăugat că dublarea alocațiilor implică un efort financiar de 7 miliarde de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.