Câți români s-au întors în țată, din Diaspora, din cauza pandemiei

FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că „spre un milion de români” au revenit în țară din cauza pandemiei de COVID-19.

„Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activitățile sezoniere. (…) Sunt unii care pot să se înscrie la sistemul de șomaj, dacă îndeplinesc condițiile.

Însă, pe fond, pentru cei care urmează să plece în străinătate avem următoarele măsuri – pentru că am avut aglomerări la aeroporturi, muncă în condiții abuzive din partea angajatorilor în străinătate – și pregătim o ordonanță de urgență care va intra în ședința de guvern săptămâna aceasta sau cealaltă prin care să întărim legătura dintre agențiile de plasare a forței de muncă și angajații care pleacă în străinătate, să creștem gradul de conștientizare și de informare cu privire la condițiile de mună în străinătate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

În urmă cu doi ani, ministrul Românilor de Pretutindeni de atunci, Natalia Intotero, spunea că aproximativ 9,7 milioane de români sunt în afara granițelor. Dintre aceștia, 5,6 milioane sunt cei care muncesc. Cei mai mulți au invocat ca motive de plecare neajunsurile materiale, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului și corupția.

Un studiu finanțat de Ministerul de Externe arăta că România este pe locul 5 în lume, raportat la numărul total al populației în ceea ce privește numărul emigranților din spațiul Europei Occidentale.

Raportul compară două perioade de migrație a românilor. Primul val, din 2001 și 2002 (premergător ridicării vizelor) și cel de-al doilea, care a avut loc între 2015 și 2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.