Câți oameni au fost uciși de urșii din România în ultimii 6 ani

urs
Foto: Pixel-mixer / pixabay.com

În ultimii 6 ani, urșii din România au omorât 14 oameni și au rănit 158 de persoane, arată datele Ministerului Mediului citate de G4media.ro.

În total, între anii 2016 şi 2021, urșii au fost implicaţi în 154 de incidente.

Cel mai recent a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când un urs a distrus maşina unui cabanier din Munţii Bucegi. În maşină nu era mâncare, iar proprietarul a declarat că, cel mai probabil, animalul s-a jucat.

„Era devastată. Oglinzi rupte, capota strâmbă. El şi-a văzut reflexia în oglinzi, în parbriz şi se joacă, sunt puiandri. La noi, în zona noastră, sunt cel puţin 10-12 urşi. O zonă unde altădată era maximum un urs”, a declarat pentru TVR Adam Mălăiţă, proprietarul maşinii.

Într-un răspuns pentru TVR, Ministerului Mediului a transmis că în perioada 2012 – 2021 au fost înregistrate aproximativ 3.000 de atacuri asupra animalelor domestice.

În urma sesizărilor primite, în ultimii 10 ani au fost extrași 1.751 de urși periculoși.

Potrivit datelor Ministrului Mediului, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău.

Foto: Pixel-mixer / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.