Cât de mari sunt pensiile în cea mai fericită țară din lume

FOTO: Surprising_SnapShots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_SnapShots/Pixabay.com

Cea mai fericită țară din lume, în ultimii șapte ani, este Finlanda, potrivit unui raport prezentat de Organizația Națiunilor Unite.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de ţări. Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi, în acest caz, între 2021 şi 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Reţeaua de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU şi un comitet editorial.

Potrivit datelor Centrului finlandez de pensii (ETK) și Kela, pensia lunară a finlandezilor a urcat la 1977 de euro anul trecut, de la 1845 de euro în 2022.

Țara cheltuie anual circa 38 de miliarde de euro pe pensii, pensionarii reprezentând 33% din populația finlandeză de peste 16 ani. În 72 de municipalități, mai mult de jumătate din populație e pensionară.

În Finlanda dreptul la securitate socială se bazează în primul rând pe reşedinţa în ţară. Când o persoană începe să lucreze sau îşi deschide o afacere în Finlanda, ea (persoana) trebuie să contribuie la sistemul de securitate socială din Finlanda câştigându-şi astfel dreptul la prestaţii. Procentul din salariul brut al salariatului reprezentând contribuţia la sistemul de securitate socială este de 7%.

În Finlanda sunt două sisteme de pensii: pensie provenită din desfăşurarea unei activităţi (pensie provenită din muncă) si pensie naţională. Scopul acestora este de a garanta securitate prin pensie cetăţenilor Finlandei împotriva bătrâneţii şi incapacităţii de muncă, şi de asemenea împotriva decesului susţinătorului familiei.

De asemenea dacă un angajat nu se poate întoarce la muncă o perioadă îndelungată de timp datorită stării de boală prelungite este posibil ca persoana în cauză să beneficieze de pensie de invaliditate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.