Cât câștigă un profesor care are 10 ani vechime în învățământ

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com
FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

Potrivit grilei de salarizare, un profesor debutant primește în mână 2.700 de lei, cu tot un un spor neuropsihic și indemnizația de hrană lunară. Poate ajunge la 4.000 de lei dacă are o vechime de 25 de ani și gradație de merit.

Ca o comparație, secretarul general din Ministerul Educației ia 2.000 de lei doar ca spor de condiții vătămătoare, iar lunar încasează peste 10.000 de lei. De asemenea, un șofer la Ministerul Educației primește un salariu de 3.217 de lei pe lună.

Claudia Chiru, învățătoare la o școală din București, a povestit la Observator Antena 1, că, după 10 ani de vechime în învățământ, a ajuns la un salariu de 3.550 de lei pe lună.

„Am 3.550 de lei salariu pe lună. Am 10 ani de vechime în învăţământ. Mai am un business, din care trăiesc, pe lângă salariul de profesor, pentru că nu pot trăi doar din acest salariu de profesor. Meseria de profesor este un stil de viaţă.

Nu există să dedici o oră sau două pe zi. Eşti profesor de dimineaţă şi până seara, pentru că ceea ce le spui copiilor trebuie să trăieşti şi trebuie să fii un exemplu. Trebuie să te pregăteşti încontinuu pentru elevii tăi. Nu există o limită de timp. Nu m-aş descurca fără business.

Nu se poate trăi cu un asemenea salariu, de 3550 de lei pe lună. Sunt colegi care au acest salariu şi care, din păcate, trebuie să trăiască doar din el. În plus, ei nici nu au ceea ce le trebuie la şcoală. Eu lucrez în Sectorul 3, de exemplu, în Bucureşti, şi avem tot ce ne trebuie la şcoală, dar sunt alţi copii, în toată ţara, care nu au ceea ce avem noi.

Sunt colegi care nu au. Sunt colegi care nu le pot arăta copiilor, nu pot să le aducă material concret. Fără material concret la şcoală nu învaţă elevii”, a declarat Claudia Chiru.