Casă de marcat sau imprimantă fiscală? Ce alegi pentru afacerea ta

Tehnologia a acaparat aproape toate aspectele vieții noastre, iar inovația are rolul de a ne facilita diverse acțiuni. Progresul se poate observa și în ceea ce privește echipamentele fiscale utilizate de către comercianți și, în general, de către categoriile de operatori economici care prestează bunuri și servicii direct către populație. La acest capitol, se remarcă două echipamente extrem de întâlnite în afacerile din comerț: imprimantele fiscale și casele de marcat.

Ce este o casă de marcat

Casa de marcat reprezintă un dispozitiv electronic de gestiune a tranzacțiilor pe care orice societate comercială are obligativitatea de a o folosi. Potrivit celor mai recente modificări legislative, este necesar ca operatorii economici să utilizezi case de marcat cu jurnal electronic, care prezintă câteva caracteristici speciale comparativ cu modelele convenționale.

Ce sunt imprimantele fiscale

Imprimantele fiscale sunt utilizate, adesea, ca echipamente periferice pentru aplicațiile POS (Point-of-Sale), configurate cu un calculator, un afișaj pentru client și, în funcție de model, cu sertar pentru bani. La fel ca și casele de marcat, imprimantele fiscale emit bonuri fiscale și au capacitatea de a efectua aceleași operațiuni precum acestea.

Casa de marcat vs. imprimanta fiscală

Deși ambele tipuri de echipamente fiscale sunt utile într-o afacere, sunt și cazuri în care una dintre cele două investiții nu s-ar justifica. Așadar, în funcție de specificul business-ului, poți alege dintre case de marcat și imprimante fiscale. Pentru a face cea mai bună alegere, este important să știm care sunt diferențele dintre acestea. Prin urmare:

  • Casele de marcat pot fi omologate independent ori conectate și controlate prin intermediul unor software-uri speciale; imprimantele fiscale funcționeaza doar pe baza unor aplicații avizate.
  • Imprimantele fiscale pot să integreze funcții superioare comparativ cu casele de marcat. Astfel, cu ajutorul unei imprimante se pot înregistra denumiri mai lungi de produse și un număr mai mare de cote TVA. De asemenea, un echipament de acest gen permite emiterea unor bonuri mai late, tipărirea texte mai bogate pe bonurile fiscale și optarea pentru diverse modalități de plată, precum și mai multe variante de discount.

  • Imprimantele fiscale nu au tastatură sau dispaly pentru operator și nici nu necesită foarte multe echipamente suplimentare; în schimb, casele de marcat au nevoie de diverse accesorii. Poți găsi role de hârtie termică pentru casa de marcat aici.

  • În ceea ce privește actualizarea software-urilor folosite, cele pentru casele de marcat nu necesită avizarea Ministerului Finanțelor.

  • Spre deosebire de casele de marcat, imprimantele fiscale sunt configurate special astfel încât să emită avertizări la epuizarea rolelor de hârtie. În plus, ele pot integra un sistem ”auto-cutter” pentru tăierea bonurilor fiscale.

Alegerea echipamentelor fiscale potrivite pentru tipul tău de afacere reprezintă o investiție mai importantă decât ai crede. Pe de-o parte, în acest mod asiguri o experiență plăcută personalului operator, facilitându-le eforturile, iar pe de altă parte ai un control mai bun al fluxului de numerar și al stocurilor de produse.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.