Carne expirată de un an, descoperită într-un restaurant

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Inspectorii de la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (OPC) au descoperit, în congelatorul unui restaurant din Timișoara, carne expirată de un an. Reprezentații OPC au verificat mai multe restaurante din orașul de pe malul Begăi și au închis șapte dintre acestea.

S-au descoperit multe nereguli, de la carne expirată până la produse ținute la căldură, deși ar fi trebuit să stea la rece. Într-un caz au fost descoperit alimente depozitate în recipiente de plastic în care fusese vopsea lavabilă, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu trei ani, autoritățile constănțene anunțau că au găsit carne veche de aproximativ 40 de ani. Aceasta, ambalată la începutul anilor `80 și pusă într-un depozit pentru rezerve strategice ale statului, ar fi fost decongelată și urma să ajungă în galantarele unor magazine. Din fericire, a fost descoperită la timp.

Anchetatorii au spus atunci că singurele depozite care pot păstra carnea bună de consum timp de zece ani sunt cele deținute de stat. Depozitele speciale ar avea o temperatură de -40 de grade Celsius.

Anchetatorii au constatat că firma avea avize sanitar veterinare făcute cu ajutorul unei ștampile false.

Existau informații despre o evaziune fiscală masivă precum și despre periclitarea siguranței populației. La percheziții nu au fost găsite documente de proveniență pentru cele peste trei tone de carne stricată, așa că inspectorii de la direcția de sănătate publică au făcut mai multe analize de laborator. S-a dovedit că cinci tone de carne aveau termenul de valabilitate expirat. Administratorul a fost arestat atunci.

În 2016, ministrul Agriculturii de la acea dată, Achim Irimescu, a povestit despre un caz în care carne expirată de 25 de ani, din Irlanda, ar fi ajuns în România.

„Este un caz celebru. O cantitate de carne de vită a pornit din Irlanda și s-a plimbat timp de 25 de ani prin lume, inclusiv prin Argentina, și a ajuns în România unde a fost consumată. Era congelată de 25 de ani!

Exista sistemul de restituție la export și atunci au plimbat-o pentru că sunt persoane inventive nu doar în România, sunt și în alte țări europene.

Țara noastră nu era stat membru UE atunci, dar a fost destinatara acestui produs care s-a vândut la un preț de nimic, dar și-a scos de n ori costul din plimbatul prin diverse state membre, terțe, pentru a-și recupera restituția la export.

Această restituție la export era o subvenție europeană care compensa diferența dintre prețul mondial și prețul european. Diferența ți se acorda de Comisia Europeană prin Agenția de Plăți în momentul în care duceai factura”, a povestit Achim Irimescu.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.