Cargo – Concert de neuitat în încheierea Festivalului Sighișoara Medievală 2022

FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș

Cea de a 28-a ediție a Festivalului de artă medievală din Sighișoara, care a găzduit timp de trei zile artiști și meșteșugari din toate colțurile țării, s-a încheiat cu concertul mult așteptat al trupei Cargo. Mult îndrăgita trupă rock din Timișoara s-a întors să concerteze în Sighișoara după patru ani. Miile de fani care au umplut Piața Cetății i-au primit pe artiștii lor preferați cu căldură și ropot de aplauze, au cântat, au râs și au plâns împreună. Timp de o oră și jumătate, în întreaga cetate au răsunat piesele care i-au făcut pe Cargo ceea ce sunt astăzi: una dintre cele mai mari trupe de rock din România.

După concert am reușit să luăm legătura cu solistul trupei, Adrian Igrișan, zis „Baciu”, care ne-a răspuns la câteva întrebări legate atât de concertul de la Sighișoara, cât și de activitatea lor muzicală.

Reporter: “Bună seara! Cum vă simțiți să vă reîntoarceți după patru ani la Sighișoara?”

Adrian “Baciu” Igrișan: „M-am întors după patru ani să cânt, în rest eu am tot fost prin Sighișoara. În primul rând, locul ăsta e mirific. E ceva special și nu poate fi povestit în cuvinte. Trebuie să trăiești ca să simți ce a fost în seara asta. Cred că și tu ești de acord cu mine. E o minunăție de loc, de stare și m-aș întoarce și mâine.”

Reporter: „Ce impresie v-a lăsat publicul din această seară?”

Adrian “Baciu” Igrișan: „Publicul nu a fost receptiv deloc, sau nu? Ah, a fost. Ok. Nu știau piesele deloc. Sau știau?

Reporter: Chiar le știau.

Adrian “Baciu” Igrișan: „Ok. (râde) Ce poți să ceri mai mult? Poți doar să mulțumești lui Dumnezeu pentru ce ai, să te bucuri și să speri că nu îi dezamăgești. Pentru că asta simt eu… nu știu. Nici nu știu ce să spun. Cuvintele uneori sunt atat de mici, știi? Recunoștință… E atât de afumat cuvântul ăsta, dar eu asta simt.  Mă simt recunoscător că am fost aici și am trăit starea de azi.

Reporter: „Din punct de vedere al activității muzicale, cum arată prezentul și viitorul apropiat al trupei Cargo?

Adrian “Baciu” Igrișan: „Am făcut o piesă nouă, facem un clip nou și încercăm să facem un disc nou până anul viitor, pentru că simțim nevoia. Chiar dacă nu se va vinde, pentru că, după cum se știe, muzica nu se mai vinde. Și o perioadă am fost supărați pe tema asta, pentru că e complicat să lucrezi doi ani la un disc și după o săptămână să ți se ceară altă piesă nouă. Dar, pe de altă parte, asta este viața, așa defilăm și noi trebuie să facem un disc nou.

Reporter: „Care este rețeta pentru o carieră de succes și de lungă durată?

Adrian “Baciu” Igrișan: „Nu este o rețetă. Atâta vreme cât ai aceeași credință și crezi în aceleași lucruri și aceeași stea, cred că e simplu. Problemele încep când intervine ego-ul extrem, pe care noi, din fericire, nu îl avem, pentru că suntem haiduci. Și mai mult decât faptul că suntem haiduci, suntem haită. Noi unul fără altul nu funcționăm. Și nu îmi doresc să funcționez fără colegii mei.

Reporter: „Dacă ar fi să rezumați tot ce înseamnă Cargo, familia Cargo, la un singur cuvânt, care ar fi acela?

Adrian “Baciu” Igrișan: Rock. Atât. Un singur cuvânt, rock. Suntem rock.”

Reporter: „Legat de noul membru, noul vostru chitarist, cum a reușit să se adapteze la scenă, la fani?”

Adrian “Baciu” Igrișan: „El era adaptat de pe la șase ani. De când s-a născut a fost în spatele scenei noastre și a crescut cu noi. E un copil frumos, așa cum sunt majoritatea copiilor din ziua de azi, în care eu cred foarte tare, pentru că și eu am o fată care e exact la fel: mega profundă, nu are gri în priviri, își caută calea, e încrezătoare. Exact la fel e și David.

Singura mea problemă este că seamănă mult prea tare cu Adi (Bărar)… Și e și o chestie bună, dar pentru mine e și o chestie grea. Aspectul ăsta nu îmi ușurează deloc concertele. Sunt momente în care îl aud pe Adi și nu-i așa simplu precum pare. Pentru că relația dintre noi a fost de frați și asta nu întelege lumea: că, pentru mine, subiectul Adi Bărar nu este un subiect de facebook, de online sau de media. Este un subiect pe care îl țin în mine, ascuns, și va trebui să trăiesc cu el.”

Reporter: „Nu vreau să închei într-o notă tristă, dar l-ați simțit pe Adi Bărar astăzi aproape de voi?”

Adrian “Baciu” Igrișan: „O să-ți zic un secret: Adi tot timpul e aproape de noi. Și va fi, pentru că eu așa simt, indiferent ce ar fi, chiar dacă e greu de povestit… E complicat să stai cu un aparat de înregistrat și să povestești starea ta. Trei sferturi dintre poveștile dintre mine și Adi nu pot fi povestite cu familia. Ce să spun mai mult? E o chestie între noi doi și cred că e de ajuns.”

Reporter: „În final, cu ce trăiri, sentimente, experiențe rămâneti în urma acestui concert?”

Adrian “Baciu” Igrișan: „În primul rând, am simțit o creștere anul acesta. Chiar dacă berea era tot după o coadă lungă. Dar simt că se vrea un oraș deosebit și văd că se depune efort pentru chestia asta. Starea e minunată, dar starea o dau oamenii, nu organizatorii sau primăria. Cert este că aș putea trăi, de acum încolo, în locul ăsta foarte bine și foarte ușor. Mai mult de atât ce să mai zic?

Reporter: „Vă mulțumesc mult!”

Adrian “Baciu” Igrișan: „Și eu!”

La finalul concertului, publicul sighișorean i-a lăsat cu greu pe membrii trupei Cargo să plece, așadar aceștia au oferit două bis-uri, cântând într-o voce, împreună cu publicul, „Dacă ploaia s-ar opri” și noua lor piesă „Cruce-n Destin”. Festivalul Sighișoara Medievală s-a încheiat cu un foc de artificii.

FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș
FOTO: Bianca Chiș