Care sunt țările din lume care au vaccinat cei mai puțini cetățeni

Haiti. Foto: Pixabay

Cu toate că România este mult sub media europeană a ratei de vaccinare, situația din țara noastră este mai bună decât media globală a efortului de imunizare la COVID-19.

Cu o rată de vaccinare cu ambele doze de 25%, România e pe penultimul loc în Uniunea Europeaă, doar Bulgaria fiind mai jos. O recunoaște și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

“Trebuie să ne vaccinăm şi să nu mai amânăm această decizie pentru că ne uităm la ce se întâmplă în celelalte ţări, la ce se întâmplă în Europa, la ce se întâmplă în Statele Unite, unde numărul de cazuri generate de infecţia cu varianta Delta a crescut foarte mult, or din acest punct de vedere este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obţinut până la acest moment”, a declarat Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

Chiar și așa, țara noastră stă mai bine decât Arabia Saudită, de exemplu, care a imunizat 23,6% din populație.

Brazilia și Mexic au vaccinat zeci de milioane de oameni, 40, respectiv 25, însă tot au rate mai mici de vaccinare decât România, care abia a reușit să imunizeze la COVID-19 cinci milioane de locuitori.

Două super-puteri mondiale, China și Rusia, au, de asemenea, rate de vaccinare inferioare României. În China au primit schema completă de vaccin 223 de milioane de oameni (15,9% din populație), în timp ce 25 de milioane de ruși au fost, la rândul lor, vaccinați – aproximativ 17,2%.

Australia, țară care a impus restricții din cele mai dure pentru prevenirea răspândirii virusului, are o rată de vaccinare de doar 15%, iar Noua Zeelandă abia ce a trecut de 14%.

Sunt și țări care nu au reușit să vaccineze nici măcar 1% di populație.

Haiti, de exemplu, a imunizat doar 341 de cetățeni, în timp ce Republica Demicratică Congo stă cel mai prost din Africa, cu 2.513 de persoane vaccinate.

Majoritatea țărilor africane au rate de vaccinare infime. Situația este similară și în America Centrală, dar și în unele state asiatice.

Pakistanul și Bangladeshul, țări cu populații de ordinul sutelor de milioane de locuitori, au vaccinat împreună doar 10 milioane de oameni.

Pe de altă parte, pe primul loc în topul imunizării la nivel global este Malta, cu o rată de vaccinare de 77,2%, fiind urmată de Emiratele Arabe Unite, unde a fost depășit pragul de 70%.