Care sunt cele mai potrivite cărți pentru copii?

Sursa foto: pexels.com

Cărțile le oferă copiilor posibilitatea descoperirii unui univers magic, iar cu ajutorul poveștilor micuții învață să fie independenți, să facă propriile alegere, dar și cum să se comporte în anumite situații. Lectura îi ajută pe copii să își dezvolte imaginația și să își îmbogățească vocabularul. 

Cărțile citite copiilor la culcare, obiceiul lecturii cu voce tare, la vârste mici îi ajută foarte mult pe micuți să descopere și să înțeleagă lumea în care trăiesc. Cultivarea obiceiului lecturii îl va determina pe copilul de vârstă școlară să caute singur biblioteca școlii, să împrumute cărți și să le citească acasă, în compania părinților. Rolurile se schimbă astfel, iar copilul va citi părinților din poveștile pe care le descoperă împreună cu colegii. Sunt foarte multe cărți de citit pentru copii de 7 – 8 ani, exemplare traduse sau unele scrise de autori români, din care aceștia pot alege pentru a-și satisface curiozitatea.  

1. Benzi desenate

Pentru că încă sunt în perioada în care citesc fără prea mare cursivitate, copiii pot să citească cu ușurință cărți cu benzi desenate. Seria “Jurnalul unui puști”, de Jeff Kinney este extrem de apreciată la nivel mondial. Citind aceste cărți cu benzi desenate copiii vor descoperi că și ei s-au aflat în cel puțin una dintre situațiile descrise. 

Seria pentru fete se numește “Însemnările unei puștoaice”, iar poveștile “dintr-o viață nu chiar atât de fabuloasă” sunt consemnate de Rachel Renée Russell. 

2. Modele demne de urmat

Fetițele au multe de învățat din povestea de viață a Matildei. Roald Dahl oferă copiilor o narațiune palpitantă, cu numeroase răsturnări de situație. Seria “Matilda” va fi cu siguranță o nouă modalitate de înțelegere pentru copii. Trecerea obstacolelor și puterea de a-și depăși limitele sunt caracteristicile personajului principal. Matilda este un exemplu de copil care învață foarte bine și citește tot ce prinde, considerând că din fiecare carte are ceva nou de învățat. 

3. Povești pentru exploratori

Cărțile cu poveștile exploratorului Apolodor sunt ideale pentru copiii pentru care descoperirea de noi teritorii, într-un mod amuzant, este o pasiune. Din călătoriile imaginate de Florin Bican și Gellu Naum, pe care Apolodor, le-a avut pe Lună și pe Pământ, copiii vor avea foarte multe de învățat, într-un mod unic. 

4. Creativitate

Școala poate fi un teritoriu complicat, în care se întâlnesc multe situații. Pentru a trece cu ușurință peste dificultăți și pentru identificarea unor soluții ingenioase, unice și chiar ideale, copiii trebuie să o descopere pe “Clementina”. Sara Pennypacker a construit o fetiță extrem de simpatică și creativă, cu o inimă mare, gata să sară în ajutorul celorlalți. 

5. Cultură generală

Cine spune că școala nu poate fi amuzantă? Cunoștințele despre corpul omenesc, sau cele despre hărți și călătorii pe tot globul pot fi acumulate și din lecturile lui Ken Jennings din seria “Cărțile micului geniu”.  

6. Povești clasice

Chiar dacă sunt foarte multe cărți de povești pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani pe piață, noi, frumos ilustrate și pline de aventuri și amuzament, poveștile clasice, cu care părinții au crescut, merită lecturate. “Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, oferă informații esențiale despre miturile fondatoare ale culturii occidentale. 

7. Povești fantastice

Nu sunt mulți copii care să nu fi citit măcar o dată o poveste despre vrăjitoare. Lumea magică, cu vrăji, secrete, mistere și povești ascunse se dezvăluie copiilor aflați la vârsta primelor încercări în identificarea gustului pentru lectură. 

“O vrăjitoare îngrozitoare” de Jill Murphy, le va stimula imaginația copiilor și îi va purta pe tărâmuri fantastice, în stilul propriu și caracteristic al lui Mildred Hubble, eroina narațiunii. 

Extra tips: Poveștile încurcate ale micuței vrăjitoare, cu cele mai nobile intenții, sunt acum și ecranizate. Dacă citești cărțile și urmărești și serialul vei putea să vizualizezi povestea scrisă mult mai bine. 

În fiecare etapă din viața copiilor citirea unor cărți adecvate vârstei lor este esențială. Cititul cu voce tare timp de cel puțin 20 de minute pe zi stimulează mintea și formează rutina de lectură în cazul copiilor mici. Acesta lucru va însemna motivarea copilului de a continua acest obicei, prin descoperirea de noi informații și povești care să îi stimuleze imaginația și creativitatea.