Care este ponderea plăților internaționale în firmele din România?

Afacerile internationale sunt in expansiune si putem observa o crestere pe mai multe piete atunci cand vine vorba despre import si export. Astfel, platile internationale incep sa aiba o importanta mai semnificativa decat aveau in anii precedenti.

12.4% dintre companiile romanesti intervievate au declarat ca incaseaza plati din afara granitelor. Topul companiilor europene care emit facturi externe este condus de Cehia, Portugalia si Bulgaria. Insa clientii externi isi asuma obligatiile de plata mai repede decat cei interni? Facturile restante internationale reprezinta un procent mai mic sau mai mare? Colectarea de creante este un proces mai usor sau mai anevoios atunci cand se lucreaza cu parteneri externi?

Conform Raportului European al Platilor, realizat de Intrum, in companiile romanesti inregistreaza 12,4% plati internationale, un procent mai mare decat media la nivel european de 10.7%.

Din pacate insa, exista si o serie de factori care au efecte negative asupra termenelor de plata ale facturilor internationale. Printre ele se numara:

Metodele de plata ale clientilor la nivel local

La nivel locat, metodele de plata ale clientilor cat si termenele de plata pot inregistra diferente semnificative. Anumite tari sunt obisnuite sa plateasca prin banca iar altele direct cu cardul pe site-ul tau. Daca ponderea platilor internationale depaseste 30%, o idee poate fi implementarea platii cu cardul online direct pe website-ul companiei tale.

Cultura platilor la nivel local

Anumiti clienti, precum cei din tarile noridice sunt obisnuiti cu plata in avans insa altii prefera termene de plata si de 120 de zile. De exemplu, in Grecia se apeleaza frecvent la acest termen de plata. De aceea, inainte de a semna un acord cu un nou clienti din afara granitelor, o documentare este obligatorie.

Barierele lingvistice

Chiar daca instrumentele de traducere sunt din ce in ce mai diversificate si au o acuratete sporita, anumite expresii sau sensuri locale nu pot fi traduse 100% corect cu ajutorul instrumentelor online. De aceea, in momentul in care semnati cu contract cu un partener extern, cel mai bine este sa aveti un contract in engleza, verificat de un traducator autorizat.

Aspecte legate de moneda

Moneda in care se emite factura si diferentele de curs valutar pot fi un motiv de disputa intre doi parteneri. In plus, platile in euro sunt purtatoare de comisioane mai mari din partea bancilor locale. Setati inca de la inceput toate aceste aspecte impreuna cu partenerul dumneavoastra si alegeti varianta astfel incat colaborarea sa fie una de tip castig-castig.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.