Care este legătura dintre somn și diabet

FOTO: Katniss12/Pixabay.com
FOTO: Katniss12/Pixabay.com

Lipsa somnului joacă un rol crucial în ceea ce privește diabetul, este concluzia unui studiu în cadrul căruia au fost analizate date de la 250.000 de adulți din Marea Britanie.

Cercetarea a arătat că persoanele care dorm între trei și patru ore pe noapte prezintă un risc cu 41% mai mare de a fi diagnosticate cu diabet, în comparație cu cele care se odihnesc mai mult de șapte ore în același interval de timp.

Chiar și cele care dorm circa cinci ore pe noapte prezintă un risc cu 16% mai mare de a se alege cu această boală, arată The Independent.

Autorii studiului au declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida constatările, dar atrag atenția că analiza sugerează că o alimentație sănătoasă nu poate compensa singură privarea cronică de somn.

În cadrul studiului, regimul alimentar al subiecților a fost urmărit timp de 12 ani, la fel și problemele lor medicale.

În decurs de 12 ani, peste 7.900 dintre aceștia au fost diagnosticați cu diabet.

Interesant este că s-a întâmplat inclusiv în cazuri în care subiecții mâncau ”ca la carte”, cu porțiile de fructe și legume recomandate, pește și puține alimente procesate.

Oamenii de știință au concluzionat că, chiar și în aceste cazuri, în care dieta este cea potrivită și atent urmărită, riscul de diabet este cu 25% mai mare atunci când nu se respectă orele de somn.

Se știe că, atunci când vine vorba de diabet, contează genetica, vârsta și greutatea. Din păcate, însă, spun autorii studiului publicat de Jama Network Open, adesea este uitată importanța somnului, crucial în aceeași măsură.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.