Care este cea mai bună perioadă pentru învățarea unei limbi

Există o vârstă care face extrem de ușor învățatul unei limbi în mod fluent, potrivit unui nou studiu citat de BBC. Mai jos aflați ce puteți face dacă ați depășit-o.

Dacă vreți să învățați la perfecție gramatica limbii engleze, ar trebui să începeți să o faceți înainte de 10 ani, spun cercetătorii.

Oamenii deprind foarte ușor o nouă limbă până la 17-18 ani, apoi abilitatea scade.

Aceste date au fost publicate în jurnalul Cognition și sunt rezultatele unui test de gramatică online pe care l-au făcut aproape 670.000 de oameni cu vârste și naționalități diferite.

Întrebările le-a testat cunoștințele de limbă participanților, prin enunțarea unor fraze corecte sau eronate din punct de vedere gramatical. De asemenea, participanții au fost obligați să își dezvăluie vârsta și de cât timp vorbesc limba engleză.

Aproape jumătate dintre cei care au luat parte la experiment au vorbit doar engleză în copilărie, în timp ce restul vorbeau cel puțin două limbi.

Cele mai comune limbi native, excluzând engleza, au fost finlandeza, turca, germana, rusa și maghiara. Majoritatea participanților aveau vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Copiii învață mult mai repede

Cu toate că și cei care se apucă mai târziu de învățarea unei limbi pot reuși să o stăpânească, vârsta are un rol extrem de important, făcând procesul din ce în ce mai dificil odată cu trecerea timpului.

Cercetătorii cred că scăderea abilității de învățare este legată de rezistența la schimbare pe care o dezvoltă creierul când ajunge la maturitate.

”Este posibil să fie o schimbare biologică, însă nu excludem nici motive sociale sau culturale”, a spus co-autorul studiului, Hosh Tenenbaum.

Învățarea unei noi limbi este un excercițiu excelent pentru creier, reușind chiar să amâne declanșarea demenței, potrivit altor studii.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.