Carantină dură în Franța: Magazine mici închise, supermarket-urile blochează accesul la unele raioane

FOTO: Anrita1705/Pixabay.com
FOTO: Anrita1705/Pixabay.com

Guvernul a decis să înăsprească regulile de carantină pentru a opri răspândirea coronavirusului. Magazinele mici au fost închise, iar supermarket-urile sunt obligate să blocheze accesul la raioanele cu produse neesențiale începând de astăzi.

Premierul Franței, Jean Castex, a cerut într-un interviu acordat TF1 ca toți francezii să fie „extrem de vigilenți”.

„Cu siguranţă nu este momentul să revenim asupra măsurilor anunţate, e mult prea devreme”, a estimat şeful guvernului care i-a îndemnat pe „toţi şi toate, dincolo de comercianţi, (să fie) extrem de vigilenţi” şi să respecte izolarea: „E în joc supravieţuirea economiei, e în joc sănătatea noastră colectivă”, a insistat el.

„Vânzarea produselor care (…) sunt deja interzise în magazinele de proximitate” vor fi de asemenea interzise „în supermarketuri” începând de marţi, a adăugat prim-ministrul.

Premierul Castex a mai spus că știe faptul că este o perioadă foarte dificilă pentru magazinele mici și că toate acestea vor fi susținute financiar pentru a nu falimenta.

„Am decis deja să ne întâlnim să vedem dacă situaţia se ameliorează, cum vor putea ieşi treptat din această situaţie, este o conciliere între imperativele economice şi imperativele sanitare”, a adăugat el. „Dar astăzi, este clar, prioritatea este protejarea sănătăţii concetăţenilor noştri”.

Prim-ministrul a afirmat că înţelege că francezii „se plâng”, adăugând că se va face o reevaluare „peste 15 zile şi apoi, mai ales, la termenul de 1 decembrie fixat ca sfârşit al acestei perioade de izolare”.

„Le spun acestor comercianţi şi tuturor celorlalţi, cu cât veţi respecta mai bine regulile astăzi, pentru toţi cetăţenii, cu cât veţi respecta toate aceste restricții de securitate sanitară, cu atât vom putea ieşi mai repede”, a adăugat el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.