Capitala dacilor va fi renovată cu 3 milioane de euro

sarmizegetusa regia
Sarmizegetusa Regia. Foto: Andreea Dogar

Rămășițele fortăreței dacice Sarmizegetusa Regia, care se află în județul Hunedoara și face parte din Patrimoniul Mondial Unesco, va fi renovată cu ajutorul a trei milioane de euro.

Două milioane de euro provin din fonduri norvegiene nerambursabile, pe care Consiliul Județean Hunedoara le-a obținut prin programul RO-Cultura. De asemenea, CJ Hunedoara va contribui la lucrări cu un milion de euro.

”Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil)”, a anunțat CJ Hunedoara, pe Facebook.

De asemenea, se vva încerca restaurarea întregului zid al cetății și transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”. Se vor face și cercetări arheologice, se va reface infrastructura de vizitare, urmând să fie realizat un lapidariu și un adăpost pentru turiști.

CJ Hunedoara spune că durata de implementare a proiectului va fi de 4 ani.

Sarmizegetusa Regia, situată în miezul pădurilor, pe vârful unei stânci, avea ziduri groase de trei metri și înalte de aproape cinci metri, însă fortificațiile nu i-au ajutat prea mult pe daci în războaiele cu romanii, în urmă cu aproape două milenii.