Candidate pentru postul de stewardesă puse să se dezbrace la interviu. Mărturia unei românce

stewardesă
Foto: Surprising_Shots / pixabay.com

Mai multe candidate pentru posturi de stewardese pentru linia aeriană Kuwait Airways au fost obligate să se dezbrace pentru ca agenții de recrutare să verifice dacă au cicatrice, semne din naștere sau tatuaje, relatează businessinsider.com.

Candidatele au fost puse să se dezbrace în lenjerie intimă în timpul evenimentului organizat de firma de recrutare Meccti la un hotel din Madrid în luna noiembrie 2022. Meccti este una dintre cele mai mari firme de recrutare pentru industria aviației. Printre clienții săi se numără linii aeriene precum Etihad Airways, FlyDubai, Kuwait Airways sau Oman Air.

Candidatele care aveau ochelari, aparate dentare, alunițe sau cicatrice vizibile, precum și cele considerate supraponderale, au fost respinse.

3 surse, printre care și o tânără din România, au povestit pentru publicația „El Diario” din Spania prin ce au trecut.

Recrutorii au întocmit o listă scurtă a candidatelor și le-au cerut să intre pe rând într-o cameră unde o agentă le-a cerut să se dezbrace.

Bianca, o stewardesă de 23 de ani din România, a declarat pentru „El Diario” că prima candidată a ieșit plângând din camera respectivă. Ea le-a spus celorlalte fete că i s-a cerut să se dezbrace în lenjerie intimă.

„Celelalte au spus același lucru când au ieșit. Nu-mi venea să cred. Eram speriată. Însă fetele nu au exagerat”, a povestit Bianca.

Când Bianca a intrat în cameră, agenta de recrutare i-a cerut să își ridice rochia. „Mi-am ridicat-o puțin, doar puțin deasupra genunchilor, așa că ea mi-a tras-o în sus până la chiloți. Rochia mea avea un fermoar de-a lungul spatelui și mi-a cerut să desfac până la talie, așa că am ajuns să stau în fața ei doar în sutien”, a povestit ea.

Recrutoarea i-a spus tinerei că verifica dacă are „cicatrice, semne din naștere sau tatuaje”.

În vârstă de 23 de ani, Mariana a povestit pentru publicația din Spania că i s-a cerut să rămână în sutien și în fustă în timp ce o agentă de la firma de recrutare lua notițe. „M-am simțit ca un animal de la grădina zoologică”, a spus ea.

Mariana a spus că o candidată a fost respinsă deoarece agenții de recrutare au spus că nu le plac „pielea și zâmbetul ei”.

Din cei aproximativ 60 de candidați, 3 erau bărbați. Toți au fost respinși, firma de recrutare informându-i că linia aeriană angajează doar stewarzi din Kuwait.

Maria, o studentă de 19 ani, a declarat și ea că mai întâi și-a dat bluza jos și a rămas în pantaloni, iar apoi și-a dat și pantalonii jos și a stat în bluză. Recrutoarea a analizat-o din cap până în picioare și s-a aplecat ca să se uite la ea de jos în sus.

Ministerul Muncii din Spania a inițiat o investigație. Ministrul Muncii din Spania a spus că un astfel de comportament este „intolerabil” și că „încalcă demnitatea și drepturile fundamentale ale femeilor.”

Kuwait Airways și Meccti nu au răspuns la solicitarea BusinessInsider de a oferi un punct de vedere.

Foto: Surprising_Shots / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.