Când începe programul Rabla 2020. România oferă cea mai mare sumă din Europa pentru mașini electrice

FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com

Programul „Rabla clasic” va fi lansat în luna martie, potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Anul acesta vor fi puse la dispoziție românilor 60.000 de vouchere. De asemenea, bugetul programului „Rabla plus” va crește până la 140 de milioane de lei.

Ministrul Alexe a spus că în acest an se vor face investiții și în dezvoltarea rețelei naționale de încărcare și vor ajutoare de finanțare pentru minimum 3.000 de mașini electrice.

Se păstrează ca anul trecut valoarea de minimum 10.000, iar dacă românii își pot casa un autoturism vechi voucherul poate ajunge până la 11.350 euro. Ministrul a mai spus că este cea mai mare valoare a unui voucher pentru o mașină electrică din Europa.

De la înființarea acestui program au fost scoase din uz în jur de 600.000 de mașini vechi și aproximativ 550.000 de autovehicule noi au fost cumpărate.

„Discutăm la nivel de Comisie Europeană de green deal, cum avem ţinte pentru 2030 pe mediu sau de 2050 când ar trebui să avem neutralitate climatică.

Noi ne propunem ca, de la an la an, să creştem bugetul şi pentru voucherele privind maşinile electrice şi mai ales să dezvoltăm numărul de staţii de încărcare. Acesta este viitorul. România trebuie să facă eforturi pentru a ajunge statele europene. Nu ştiu dacă suntem neapărat la coadă”, declara ministrul Costel Alexe, la jumătatea lunii ianuarie.

Din păcate, continuă importul masiv de mașini second hand poluante din țările vestice. Statisticile arată că în 2019 peste 225.000 de mașini care au intrat în țară erau mai vechi de 12 ani.

Vestea bună este că s-au vândut anul trecut 1.506 mașini electrice, de 2,5 ori mai multe decât în 2018. De asemenea, a crescut și volumul de înmatriculări de autoturisme noi cu 23% în 2019 față de anul anterior. Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în 2019, s-au înmatriculat 161.562 de mașini noi.

FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.