Când ar putea ajunge în România un vaccin împotriva coronavirusului

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că primele doze de vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi destinate personalului medical.

„Sunt șapte firme în acest moment care lucrează la vaccin. Printre ele se află Oxford, AstraZeneca și Sanofi. Ei sunt cei mai avansați. La nivelul Comunității Europene sunt contracte făcute cu două din aceste șapte firme care și-au prezentat serviciile. (…)

S-ar putea în decembrie, ianuarie să avem prima tranșă de 30 de milioane de doze la nivelul Comunității Europene. Noi beneficiem de acel 4%, adică 1.290.000 de doze pe care să le dăm la grupele de risc și în general la persoanele expuse, cum este personalul medical.

Se lucrează. Sper ca în a doua jumătate a anului viitor să putem avea acest vaccin, dar până atunci trebuie să trecem cu precauție peste tot ce înseamnă primul val al pandemiei”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai spus că speră ca numărul cazurilor noi de coronavirus să se mențină la 2.000 și chiar să scadă la 1.500 în perioada următoare, dacă sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

Nelu Tătaru a mai spus că la terapie intensivă sunt peste 550 de cazuri, însă doar 176 de pacienți sunt intubați.

„Ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel, medicul curant decizând dacă el mai rămâne pe paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau sunt trecuţi pe terapie intermediară cu o sursă suplimentară de oxigen”, a declarat Tătaru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.