Camere video la stațiile ITP. Toate reviziile auto vor fi filmate

continental ag
Foto: Pixabay

Inspecțiile tehnice periodice (ITP) vor fi înregistrate obligatoriu printr-un sistem video începând cu data de 20 mai, potrivit noilor reglementări.

Autoritățile stabiliseră inițial ca termen-limită pentru instalarea sistemelor de supraveghere video data de 1 ianuarie 2017, însă au amânat pragul cu aproape un an și jumătate, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor din domeniu să se conformeze noilor cerinţe, scrie avocatnet.ro.

Măsura este inclusă în Ordinul Ministerului Transporturilor (MT) nr. 2.133/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică.

Stațiile ITP sunt obligate să instaleze un sistem video, în caz contrar riscă suspendarea activității.

Actul normativ introduce anumite clarificări în ceea ce priveşte cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească sistemele video, fiind prevăzută, printre altele, şi reducerea datei de stocare a înregistrărilor, precizează sursa citată.

Astfel, stațiile ITP sunt obligate să păstreze înregistrările video pe o perioadă de șase luni.

Ce trebuie să conțină sistemul video al stațiilor ITP

Sistemul de supraveghere video trebuie să fie dotat cu cel puțin două camere de supraveghere și un recorder digital DVR, care să poată înregistra la rezoluții HD.

Sistemul trebuie instalat astfel încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP, după cum urmează:

  • să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR;
  • să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente;
  • să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8.00 şi 20.00 şi sâmbăta între orele 8.00 şi 14.00;
  • să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.