Calcule de putere. 10 lucruri decise la ședinta-maraton a PSD

viorica dăncilă
Foto: Geo.avramescu (Wikimedia Commons) / Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Întâlnirea social-democraților de la Neptun a fost una tensionată, dominată însă de conflictul dintre Liviu Dragnea și Carmen Dan, pe de o parte, și Gabriela Firea de cealaltă parte.

Conflictul acesta a pus în plan secund unele decizii destul de importante luate la acest Comitet Executiv, pe care încercăm să le redăm mai jos:

1. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut premierului Viorica Dăncilă adoptarea ”rapidă” a unei ordonanțe de urgență pentru anularea protocoalelor SRI și a efectelor acestora. Dragnea a spus că, pe lângă protocolul dintre SRI și Înalta Curte, a auzit că există un protocol și între DNA și TVR. Decizia a fost inițierea de demersuri clare pentru declasificarea, publicarea și anularea acestor protocoale.

2. În privința alegerilor prezidențiale de la anul, s-a hotărât alegerea unui candidat comun PSD-ALDE. Liviu Dragnea a spus că nu a avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidențiale și că nu crede că se va ivi un motiv care să îl facă să candideze.

”Cel mai important este ca Iohannis să nu mai fie președinte. Încă 5 ani cu Iohannis este un dezastru pentru România”, a spus Dragnea.

3. S-a discutat despre rechemarea în țară a ambasadorului român în Statele Unite, George Maior. Și pare a fi mai mult o decizie decât un proiect. Potrivit lui Dragnea, pozițiile pe care le-a avut în aparatul de stat (referire la trecutul la SRI al lui Maior) depășesc statutul de ambasador.

4. Demersul de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, despre care s-a tot vorbit lunile acestea, pare a fi o pistă abandonată, cel puțin pentru momentul. ”Deocamdată este într-un picior (proiectul de suspendare – n.r.) … Nu am discutat astăzi despre subiect.

5. Despre relația cu Uniunea Europeană, premierului Viorica Dăncilă i s-a cerut să îl sune de urgență, chiar luni, 3 septembrie, pe președintele Jean Claude Juncker.

6. Tot în privința relațiilor externe, s-a discutat și despre scrisoarea fostului primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, care s-a dovedit o intervenție plătită, profund viciată.

Dragnea a spus că nu el a plătit scrisoarea lui Giuliani și nici nu are cum să știe dacă a fost sau nu plătită. ”Vreți să vă spun ceva? Nici nu mă interesează. Contează conținutul. Nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani?”, a spus Dragnea.

7. Despre conflictul cu Gabi Firea, Dragnea a spus că nu o va critica niciodată pe aceasta și că speră ca aceasta să treacă peste supărare. Firea l-a acuzat pe Dragnea că o susține în continuare pe Carmen Dan, care, potrivit lui Firea, a mințit în privința intervenției jandarmilor la protestul din 10 august și a aruncat responsabilitatea spre prefectul și primarul Bucureștiului.

”Spun foarte clar, jandarmeria a acționat corect (la protestul din 10 august-n.red). Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face un protest și 400 de oameni ar merge la Cotroceni și i-ar ruga pe jandarmi ”dați-vă la o parte că vrem să vizităm Palatul Cotroceni”, a spus Dragnea.

8. Controversata lege a amnistiei a fost și ea dezbătută și s-au luat unele decizii. Conducerea partidului i-a cerut premierului să discute în Guvern despre ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca oamenii care ”au fost condamnați pe bază de proceduri nelegale să nu fie nevoiți să ispășească pedepse sau să fie în continuare condamnați”.

9. Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr este, după părerea lui Liviu Dragnea, un demers ”îndreptățit”. ”O evaluare nu înseamn că a greșit”, a spus Dragnea.

10. Gabriela Firea a spus că a avut discuții cu Corina Crețu legate de îngrijorările exprimate de Jean Claude Juncker față de situația din România.

Despre Carmen Dan, primarul Bucureștiului a spus că se aștepta ca Liviu Dragnea să ”o retragă pentru a salva prestigiul țării, al guvernului, al instituțiilor”.

Firea a spus că relația sa cu Liviu Dragnea este una ”tensionată” și că este de părere că la final i se va da dreptate în partid.

”Nu vreau să-mi fie rușine să ies pe stradă. Dacă au fost greșeli, le putem corecta. Nu cred că este normal să fim solidari în ceva ce este greșit”, a spus Firea.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.