Broșuri controversate în nordul Europei: ”Suedezi, fiți pregătiți de război!”

Așa arată o secțiune din broșura care îi pregătește pe suedezi pentru eventualitatea unui război

Guvernul suedez a început să împartă broșuri celor 4,8 milioane de gospodării din țara nordică, prin care populația este instruită cum să se pregătească în eventualitatea unui atac armat.

Hârtia este un ghid destinat suedezilor în caz de ”accidente grave, fenomene meteorologice extreme, atacuri informatice sau conflicte militare”, a precizat guvernul suedez, citat de Euronews.

Broșura, numită ”În caz de război”, oferă indicații despre cum se asigură alimentele, apa, căldura și comunicațiile atunci când serviciile publice nu funcționează corespunzător. Sunt secțiuni dedicate depistării știrilor false, semnalelor de alarmă, dar și cum pot fi ajutate forțele suedeze de apărare.

”În Suedia există o datorie de a contribui la apărarea totală. Oricine are între 16 și 70 de ani poate fi chemat să ajute în eventualitatea unui război”, se menționează în broșura de 20 de pagini, care este ilustrată cu desene ale avioanelor de luptă și ale tancurilor.

Instrucțiuni similare au fost trimise cetățenilor suedezi în timpul Războiului Rece.

”Chiar dacă Suedia este mai sigură decât alte țări, amenințările există”, a spus șeful diviziei guvernamentale care a publicat și distribuit broșura, Dan Eliasson.

”Guvernul suedez crede că aceste informații sunt importante, mai ales în contextul deteriorării securității în restul lumii”, a adăugat acesta.

”Dacă Suedia este atacată de altă țară, nu ne vom preda niciodată. Orice informație care cere renunțarea la rezistență este falsă”, precizează documentul.

Suedia nu a mai fost în război de peste două secole, de la războiul cu Norvegia, din 1814.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.