Brexit ar putea fi amânat

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Uniunea Europeană ar lucra la un plan de amânare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar până în iulie, potrivit unor surse citate de The Guardian.

Măsura vine în contextul în care Acordul Brexit elaborat de Bruxelles și Guvernul condus de Theresa May riscă să fie respins de Parlamentul britanic săptămâna aceasta.

„Dacă premierul britanic va rămâne în funcție și ne anunță că are nevoie de mai mult timp pentru aprobarea Brexit-ului în Parlamentul britanic facem o extindere tehnică până în luna iulie”, a declarat un oficial UE, pentru The Guardian.

Theresa May a avertizat că un eșec în ceea ce privește Brexit-ul ar reprezenta o catastrofă pentru democrație.

May le-a transmis parlamentarilor britanici că nu ar trebui să-i dezamăgească pe cetățenii care au votat Brexit la referendumul din 2016.

„Făcând asta ar fi catastrofal și o încălcare a încrederii care ar fi de neiertat în democrația noastră. (…) Așa că mesajul meu din acest weekend pentru Parlament este simplu: Este timpul să uităm de jocuri și să facem ceea ce este corect pentru țara noastră”, a declarat premierul britanic Theresa May.

Acordul Brexit prevede o perioadă de tranziție după ce Marea Britanie va ieși din blocul comunitar. Va exista o reciprocitate în ceea ce privește libertatea de circulație. De asemenea, Marea Britanie va rămâne în uniunea vamală, se vor păstra aranjamentele comerciale, iar Irlanda de Nord va avea un statut special.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.