Bețișoarele de urechi și alte obiecte din plastic, interzise în UE

FOTO: PDPics/Pixabay.com
FOTO: PDPics/Pixabay.com

Obiectele din plastic de unică folosință, precum bețișoarele de urechi, farfuriile, tacâmurile sau paiele pentru băuturi, vor fi interzise până în 2021 pe piața din Uniunea Europeană.

Potrivit unor studii, toate aceste obiecte reprezintă peste 70% din deșeurile marine. Comisia de Mediu a Parlamentului European a adoptat săptămâna aceasta un raport prin care se anunță măsura interzicerii.

Potrivit Ziare.com, în raportul întocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE), votat cu 51 de voturi pentru, zece împotrivă și trei abțineri, au fost adăugate pe lista obiectelor interzise și pungile din plastic foarte suțire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile fabricate din plastic obișnuit îmbogățit cu aditivi ce declanșează dezintegrarea plasticului, dar care conțin și metale grele, dar și cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.

De asemenea, se cere reducerea numărului de ambalaje pentru care deocamdată nu există alternativă. Printre acestea se află și cutiile pentru deserturi și înghețată sau containerele pentru fructe și legume.

Mai mult, alte plasticuri, precum sticlele pentru băuturi, se vor colecta separat și reciclate la o rată de 90% până în 2025.

Eurodeputații din Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară au cerut și reducerea deșeurilor din produsele din tutun, în special filtrele de țigări care conțin plastic. Acestea vor trebui reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Potrivit studiilor, un muc de țigară poate polua între 500 și 1.000 de litri de apă și dacă e aruncat pe stradă are nevoie de până la 12 ani pentru a se dezintegra.

„Europa este responsabilă doar pentru o mică parte din poluarea cu plastic a oceanelor. Poate și ar trebui, totuși, să fie un jucător-cheie în găsirea unor soluții, să aibă un rol de frunte la nivel global, așa cum a făcut în trecut în lupta împotriva schimbării climatice.

Interziceți, reduceți, taxați, dar și înlocuiți, avertizați; statele membre au multe opțiuni dintre care să aleagă. Depinde de ele să aleagă cu înțelepciune și de noi să facem presiuni pentru mai mult”, a declarat raportorul Frederique Ries. Raportul va fi supus votului în plenul Parlamentului European în următoarea sesiune de la Strasbourg, din 22 și 25 octombrie.

FOTO: PDPics/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.