Barurile, restaurantele, cafenelele sau localurile publice se închid în România

Marcel Vela. Foto: Gov.ro

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că se suspendă activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice.

Mai exact, este vorba de activitatea de servire și consum a produselor alimentare și a produselor alcoolice și neacloolice, derulată de localuri, cafenele și alte localuri, în stațiile din interior sau exterior.

Principalele decizii: 

 • Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturi alcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice din interiorul sau exteriorul locației. E permisă organizarea de activități care nu presupun rămânerea clienților în locații
 • Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală realizate în spații închise
 • Toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitate mai mare de 3,5 tone au obligația ca la trecerea graniței să aibă mijloace de protecție: dezinfectant, mănuși
 • Se suspendă toate zborurile spre Spania și din Spania către România, pentru 14 zile
 • Măsura suspendării zborurilor spre și din Italia pentru 14 zile din 23 martie. Măsurile nu se aplică zborurilor de stat, umanitare sau de urgență
 • Pe durata stării de urgență poliția va conduce operațional prin inspectoratele județene poliția locală
 • Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională la ordine publică
 • Sunt accentuate verificările privind respectarea izolării
 • Parchetul general și MAI au organizat activitatea administrativă pentru a asigura un răspuns operativ la orice formă de criminalitate
 • A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică
 • Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat
 • Serviciile de evidență a persoanelor sunt subordonate inspectoratelor de poliție
 • Au fost suspendate exercițiile și aplicațiile cu excepția celor cu caracter militar din poligoane
 • Rezidenții la urgență, anestezie, vor întrerupe stagiile de practică și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele a căror specialitate o urmează. Rezidenții la medicină internă și de familie se prezintă la DSP pentru repartizarea la servicii ambulanță, primiri urgențe, camere de gardă, în funcție de necesități. Rezidenții în alte centre decât cele de îndrumare se prezintă la responsabilii de rezidențiat din centrul în care se află. Vor fi recrutați studenți, începând cu anul 4, pe bază de rezidențiat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă.

„Populația să asculte recomandările, să evite prezentarea la urgențe pentru simptome de viroze, tuse, și să ia legătura cu medicii de familie sau prin 112, pentru a stabili modalitatea în care vor fi consultați”, a transmis Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ministrul de Interne a mai precizat că nu suntem în situația nici de a închide unele orașe sau raționalizarea alimentelor, acestea fiind fake news-uri.

„Dragi români, toate măsurile luate sunt pentru prevenirea eficientă a răspândirii noului coronavirus. Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente, sunt fake news. Măsurile luate sunt pentru asigurarea distanțării sociale pentru a ne asigura că nu se ajunge la răspândire comunitară. Să fiți siguri că noi toți suntem la datorie. Vă dau un simplu exemplu: Împreună cu Educația, MAE, rezolvăm în următoarele ore ca cei 36 de elevi din Spania și 31 din Portugalia vor ajunge în țară, împreună cu profesorii lor. Fac un apel către frații din diaspora, nu e bine pentru compatrioții din țară să reveniți acum acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu. Cine face declarații false va avea dosar penal. Trebuie să avem cu toții grijă de copiii, părinții și bunicii noștri acum mai mult ca niciodată. Apelul nostru e simplu: respectați sfaturile medicilor și măsurile personale de protecție și siguranță”, a transmis ministrul de Interne, Marcel Vela.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susținut marți, începând cu ora 21,00, o declaraţie de presă la sediul MAI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.