Bărbat dispărut în urmă cu 40 de ani, găsit în viață în Coreea de Nord

Phenian, Coreea de Nord. Foto: Pixabay

Autoritățile nord-coreene au informat Japonia că Minoru Tanaka, dispărut în 1978, trăiește la Phenian alături de soția și copiii săi.

Guvernul nipon susține că Tanaka a fost răpit de agenți nord-coreeni în timp ce trăia în Europa, în urmă cu patru decenii, scrie Japan Times.

Phenianul a precizat că și un alt cetățean japonez, Tatsumitsu Kaneda, lucrează împreună cu conaționalul său într-un restaurant din capitala statului nord-coreean.

De asemenea, autoritățile din statul comunist susțin că japonezii nu vor să revină acasă.

Guvernul nipon bănuia că Minoru Kaneda, care avea 26 de ani atunci când a dispărut, a fost răpit de agenți nord-coreeni. Phenianul, în schimb, neagă această informație.

Celălalt japonez, Tanaka, avea 28 de ani când a dispărut. Cazul său a fost făcut public în 1997, când un spion nord-coreean a mărturisit că a fost dus la Phenian la invitația patronului unui restaurant care era, de asemenea, spion.

Pe lista oficială a persoanelor japoneze răpite de agenți nord-coreeni sunt în prezent 17 nume, iar premierul nipon Shinzo Abe a promis că va rezolva situația acestora.

Japonia și Coreea de Nord au ajuns la un acord în privința acestor persoane, Phenianul promițând că va face un recensământ al japonezilor care trăiesc în țara comunistă în schimbul ridicării sancțiunilor impuse de Tokyo. Până acum, însă, au fost făcuți puțini pași în acest sens, mai ales după ce tensiunile dintre cele două state au crescut, în urma testelor balistice făcute de nord-coreeni.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.