Avionul care ar putea face mai puțin de 15 minute de la București la Cluj

Boom, o companie cu sediul în Statele Unite, în Denver, anunță că un avion supersonic pentru transportul de persoane ar putea decola începând de anul viitor. Aceștia spun că distanța dintre Londra și New York ar putea fi făcută în doar 3 ore și 15 minute. În prezent, un zbor durează aproape 8 ore.

În acest proiect este implicat și miliardarul Richard Branson, care are afaceri și în industria aeronautică.

Avionul de pasageri ar putea zbura cu o viteză de peste 2.300 de kilometri pe oră, la o altitudine de 18.000 de metri altitudine. S-a pus foarte mare accent pe silenționzitate, o problemă pe care Concorde, proiectul francezo-britanic al unui avion supersonic civil, nu a reușit să o rezolve.

Cel mai mare model va avea 55 de locuri, dispuse pe două rânduri. Prima călătorie cu avionul supersonic civil va costă în jur de 5.000 de dolari. Reprezentanții companiei spun că au primit deja 76 de comenzi pentru bilete.

Se caută soluții de transport ultra rapid și pe Pământ, nu doar în aer. Trenurile Hyperloop One ar putea lega mai multe orașe din Europa, iar distanțe de peste o mie de kilometri ar putea fi parcurse în câteva zeci de minute.

Au fost propuse și câteva rute care ar putea fi construite în Europa. Printre acestea se află Corsica-Sardinia (451 km), Estonia-Finlanda (90 km), Germania (1.991 km), Polonia (415 km), Spania-Maroc (629 km), Olanda (428 km), Marea Britanie – legătură nord-sud (666 km), Marea Britanie – arc nordic (545 km), Marea Britanie – Scoția – Țara Galilor (1.060 km).

Prima linie a trenului Hyperloop ar putea fi între Amsterdam și Paris. Trenul ar urma să transporte până la 40 de pasageri.

Hyperloop Transportation Technologies a construit în deșertul Nevada o zonă de teste pentru ceea ce ar putea reprezenta transportul în comun al viitorului.

Miliardarul Elon Musk, cel care a fondat și producătorul de mașini electrice Tesla, este susținătorul proiectului Hyperloop. Acesta spune că o distanță de 600 de kilometri ar putea fi parcursă în mai puțin de o oră. Tehnologia presupune ca niște trenuri speciale să circule la viteze mari, cu energie solară, printr-un tub pneumatic cu diametru de aproximativ 2 metri, pe perne de aer.

Investițiile într-un traseu de 600 de kilometri ar fi de aproximativ 6 miliarde de dolari, iar proiectul ar putea fi implementat în 7 – 10 ani. Trenurile, niște capsule metalice speciale, ar putea fi capabile să transporte până la 28 de pasageri, cu viteze de până la 1.300 de kilometri pe oră.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.