Avantaje becuri LED. 9 motive pentru care nu trebuie să-ți lipsească din casă

avantaje becuri led
Foto: KlausHausmann / pixabay.com

Avantaje becuri LED. Diferența dintre becurile LED și celelalte becuri nu este întotdeauna clară pentru mulți oameni. LED-urile au, însă, numeroase avantaje, inclusiv confortul vizual sporit pe care îl oferă utilizatorilor.

Față de becurile incandescente (clasice), cele cu halogen sau cele compact-fluorescente, tehnologia LED are toate avantajele unei utilizări eficiente, sigure și economice. Lumina atinge o intensitate maximă instantaneu, fără un timp de încălzire și este plăcută ochiului.

De asemenea, becurile nu se încălzesc, nu conțin mercur, iar consumul de energie este redus considerabil.

AICI puteți citi mai multe despre felul în care activitatea creierului nostru este influențată de lumină.

Primele becuri cu LED au fost dezvoltate în anii ‘60, acestea emițând, însă, o lumină roșie. În 1994, Shuji Nakamura a inventat LED-ul cu lumină albastră, ceea ce a permis trecerea la pasul următor: crearea becurilor LED cu lumină albă.

Începând din anii 2000, pe piață au apărut soluții de iluminat cu LED destinate nu doar locuințelor, ci și iluminării stradale și industriale, orașe ca Buenos Aires, Los Angeles, Paris beneficiind de avantajele noii tehnologii.

Avantaje becuri LED – Care sunt beneficiile iluminatului cu LED

Becurile se împart în becuri clasice (incandescente), becuri fluorescente, becuri cu halogen și becuri LED. Tehnologia LED poate fi considerată cea mai avansată, nu doar datorită eficienței energetice (o reducere a consumului de energie cu până la 80%), ci și pentru că aduce numeroase avantaje:

1. Multe becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos și deci a intensității luminii, astfel încât poți trece ușor de la lumina potrivită pentru citit sau alte activități, la lumina unei lămpi de veghe. Pentru a afla dacă ai achiziționat un astfel de bec, caută pe etichetă pictograma „reglarea fluxului luminos”.

2. Intensitatea luminoasă rămâne stabilă pe toată durata de viață a becului.

Avantaje becuri LED – durată de viață mare

3. Durata de viață este mult mai mare decât în cazul becurilor incandescente (clasice) sau cu halogen, becurile LED putand fi înlocuite mai rar și reprezentând, astfel, o investiție pe termen lung;

4. LED-urile au forme și tipuri de fasung asemanatoare cu becurile incandescente, ceea ce însemnă că poți înlocui unu la unu becurile și nu este nevoie să înlocuiești corpurile de iluminat din locuință.

5. Becurile LED pot avea diferite nuanțe de alb, de la lumina albă caldă la lumina albă rece. Lumina albă caldă este plăcută ochiului, relaxantă și creează intimitate, motiv pentru care este recomandată în spații ca livingul și dormitoarele, în timp ce lumina albă rece este energizantă, stimulează concentrarea și permite observarea detaliilor, ceea ce o recomandă ca lumină de lucru, în birouri, dar și în băi și holuri.

6. Un alt avantaj al becurilor LED îl reprezintă faptul că se aprind instantaneu.

AICI puteți găsi mai multe informații despre avantajele iluminatului cu LED.

Avantaje becuri LED – Cum ajută iluminatul cu LED confortul vizual și starea de bine

7. Un important beneficiu al becurilor cu LED îl reprezintă faptul că lumina este confortabilă pentru ochi. Potrivit unui studiu, 74% dintre utilizatori cred că lumina le influențează sănătatea ochilor, iar o treime consideră confortul vizual un criteriu important în alegerea becurilor.

Un alt studiu arată o preocupare crescută, din partea părinților, față de calitatea luminii din locuință, două treimi dintre aceștia considerând că iluminatul de calitate contribuie la îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor lor.

8. Tehnologia LED oferă o lumină de calitate, confortabilă, fără efecte nedorite asupra vederii. LED-urile de calitate bună nu au fluctuații de intensitate a luminii (nu pâlpâie), emit o lumină eficientă și plăcută ochiului și au un impact pozitiv asupra atmosferei din cameră, care se poate traduce și printr-o stare de spirit mai bună. În același timp, multe LED-uri permit reglarea intensității luminoase, caracteristică care asigură, de asemenea, confortul vizual.

9. Becurile LED nu conțin mercur sau alte substanțe toxice, nu se încălzesc, ceea ce le face sigure, dar și simplu de utilizat și pot fi reciclate ca deșeuri electrice.

Foto: KlausHausmann / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.