Austria nu vrea România în Schengen. Care sunt motivele și reacția premierului Ciucă

România va solicitata un vot pentru aderarea la spațiul Schengen în cadrul Consiliului JAI de joi, anunță premierul Nicolae Ciucă. Austria este singura țară care se opune categoric aderării Bulgariei și României în Schengen și dorește ca subiectul acesta să fie dezbătut în ședința de mâine.

Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să îi dea acordul, joi, primirii acestora. 

Inclusiv guvernul olandez a dat undă verde acceptării în spațiul Schengen a României și Croației, însă nu și a Bulgariei.

Oficialii austrieci susțin că protecția frontierilor nu funcționează, iar Bulgaria și România trebuie să fie tratate la pachet.

„În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de imigranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40 % dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40 % au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.

O mică parte au ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi au ales ruta prin România.

Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să transmitem acest semnal de alarmă”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Reacția premierului Nicolae Ciucă

Primul ministru Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot pentru aderarea la Spațiul Schengen la Consiliul JAI care va avea loc joi și reunește miniștrii de Interne ai statelor membre.

Și premierul a spus că „în acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei”.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Primul ministru spune că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri, iar acest lucru este arătat inclusiv de datele de la Frontex.

„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat prim-ministrul. Ciucă a subliniat că România este pregătită în domeniile cu relevanță pentru aderarea la Spațiul Schengen, iar hotărârea țării de a contribui la securitatea europeană este fermă.

„Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și, mai ales recent, în contextul crizei din Ucraina. Experții europeni care au venit recent în România (în octombrie și noiembrie anul acesta) au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și deci că România merită să fie parte a spațiului Schengen.

Mai mult, aceiași experți au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții eficiente în gestionarea migraţiei ilegale, că suntem activi în cooperarea polițienească internațională și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar, pe unele aspecte, exemple de bune practici şi pentru restul statelor membre.

Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicațiile și informațiile solicitate, inclusiv recent Austriei în privința modului în care gestionăm migrația ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, de frontieră, precum şi cele care gestionează migranţii pentru a ajuta, cu soluții concrete, la rezolvarea problemelor legate de migraţia ilegală”, a argumentat Nicolae Ciucă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.