Au fost emise 5 coduri portocalii sau galbene de vijelii, ploi torențiale, grindină și caniculă. Lista județelor afectate

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 5 coduri – două portocalii și 3 galbene – de ploi torențiale, vijelii, grindină și caniculă.

MESAJ 1

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 10:00.

Fenomene vizate: ploi abundente.

În nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul Banatului, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…80 l/mp.

Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 și 24 august.

Fenomene vizate: disconfort termic ridicat.

Marți și miercuri (23 și 24 august), în sud-estul țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19…21 de grade.

Notă: În a doua jumătate a săptămânii disconfortul termic va fi în creștere și în restul țării.

Sursa: ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 22 august, ora 10:30 – 23 august, ora 22:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea și la munte, cea mai mare parte a Moldovei și local în Crișana și Banat.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Notă: În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 22 august, ora 10:30 – 23 august, ora 22:00.

Fenomene vizate: ploi abundente.

În nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…70 l/mp.

Sursa: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.