Au fost emise 3 coduri galbene de vijelii, grindină, ploi torențiale și caniculă. Lista județelor afectate

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 3 coduri galbene de vijelii, ploi torențiale, grindină și caniculă.

MESAJ 1

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: 20 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00.

În intervalul menționat, în Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 și 21 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Notă: Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice, și în următoarele zile.

Sursa: ANM

MESAJ 3

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și Olteniei. Vor fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Notă: Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.