Apare un nou drum splendid în România: Pe unde trece ”Transalpina din Apuseni”

Transalpina din Apuseni. Foto: Radio Cluj

Un drum spectaculos, lung de peste 78 de kilometri, cu piste de biciclete, stații de autobuz și trotuare va fi construit în Munții Apuseni.

DJ 107 I, cum este numit în prezent, va fi complet reabilitat, autoritățile locale sperând să atragă numeroși turiști în zonă.

”Drumul va deschide destinații turistice importante, până acum inaccesibile și va avea piste de biciclete, stații de autobuz și multe altele. Termenul de finalizare este de 36 de luni”, a spus Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, pentru G4Media.

Drumul va face legătura între Aiud (DN1 și Autostrada Sibiu – Cluj Napoca) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu) și este finanțat cu bani din Programul Operațional Regional.

Și Consiliul Județean Alba va contribui cu 5% din proiect. Valoarea totală este de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 41,6 milioane de euro. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei, restul fiind bani europeni.

Lucrarea presupune numeroase poduri și podețe noi, dar și fundații de adâncime, ziduri de sprijin și șanțuri de beton.

De construcția drumului se vor ocupa firmele asociate Operes SRL – Societatea de Construcţii Napoca S.A. – Cosedil Spa.