Anunț: Vin ploi torențiale, vijelii cu descărcări electrice și grindină. Care sunt zonele afectate

ploi torențiale
Foto: Holeysocksart / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi torențiale și manifestări de instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: vineri, 17 august, ora 13 – duminică, 19 august, ora 22.

Fenomene vizate: intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică;

În perioada 17-19 august, în cursul după-amiezilor și serilor, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și izolat grindină.

În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii relativ extinse în zona de munte și vor avea caracter local în cursul zilei de vineri (17 august) îndeosebi în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și Muntenia, iar sâmbătă (18 august) în special în centrul și nord-estul teritoriului. Duminică (19 august) instabilitatea atmosferică se va manifesta în sudul, estul și parțial în centrul țării.

În regiunile sudice și sud-estice, mai ales în după-amiezile de vineri și sâmbătă, disconfortul termic va fi ridicat, cu valori ale indicelui temperatură-umezeală (ITU) ce vor depăși local pragul critic de 80 de unități.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Cod galben în județele Cluj și Covasna

ANM a emis și un cod galben de avertizare nowcasting valabil de vineri, 17 august, ora, 12.40, până azi la ora 14.00, pentru zona de munte a județului Cluj, precum și pentru mai multe localități din Cluj: Huedin, Aghireșu, Poieni, Căpușu Mare, Călățele, Mănăstireni, Mărgău, Sâncraiu, Izvoru Crișului.

Se vor semnala: frecvente descărcări electrice, averse care local vor cumula 20 … 25 l/mp, izolat intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

O avertizare nowcasting cod galben a fost emisă și pentru județul Covasna, pentru localitățile Covasna, Zagon, Zăbala, Ghelința, Ojdula, Catalina, Comandău. Avertizarea e valabilă azi, până la ora 13.15.

Se vor semnala averse de ploaie care vor cumula local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Foto: Holeysocksart / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.