ANM a emis două Coduri galbene de vijelii și ploi torențiale. Vântul va bate cu 90 km/h

Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 26 august, două Coduri galbene de vreme severă.

Cod galben valabil pentru centrul țării

 

Luni, 26 august, în intervalul 14.00 – 22.00, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar 80 – 90 km/h, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

cod galben furtuni
Sursa: ANM

Cod galben pentru vestul țării

 

În intervalul 26 august, ora 22.00 – 27 august, ora 8.00, în vestul țării instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

cod galben furtuni
Sursa: ANM

Informare meteo

 

ANM avertizează și că în zilele de 27, 28 și 29 august disconfortul termic va rămâne unul ridicat, iar local în regiunile vestice, sudice și sud-estice indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade în toate zonele de câmpie și podiș, iar îndeosebi în Oltenia și Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade.

Îndeosebi după-amiaza și seara, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică (averse torențiale, vijelii, descărcări electrice, grindină) pe arii restrânse temporar accentuată, în zonele deluroase și montane și pe spații mai restrânse în restul teritoriului.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.