Amnistia fiscală, în octombrie. Eugen Teodorovici: ”Să îi spunem restructurare financiară”

Eugen Teodorovici. Foto: Gov.ro

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat că amnistia fiscală va fi redenumită restructurare financiară, precizând că detaliile vor fi anunțate luna viitoare.

”Să îi spunem o restructurare financiară, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se înţelege altceva, care, alături de insolvenţă, oferă mediului de afaceri beneficii”, a declarat Teodorovici, la Antena 3.

”Deocamdată, lucrăm la mecanismul care să cuprindă toate cele trei categorii – cu datorii, fără datorii şi persoanele fizice, ca să avem un ansamblu clar. În octombrie, mecanismul trebuie pus în aplicare şi discutat în coaliţie, în guvern”, a mai spus Teodorovici.

Restructurarea financiară va fi adoptată, cel mai probabil, printr-o ordonanță de urgență, iar printre companiile care vor beneficia de această măsură sunt companiile de stat sau private, neintrate în insolvență, care au datorii ce pot duce firma spre faliment.

”Luăm în calcul ştergerea, poate, a dobânzilor la acele companii, a penalităţilor, lăsăm principalul şi le anulăm în timp, în aşa fel încât acea companie să îşi poată da înapoi datoriile faţă de stat, să aibă activitate, să şi funcţioneze, să şi crească”, a explicat Teodorovici.

Ministrul a spus că analiza companiilor nu ar trebui făcută de stat, ci de o bancă din piață.

De asemenea, în restructurarea financiară ar putea fi incluse și companiile care sunt cu plata la zi, dar cărora li se va permite să achite unele taxe şi impozite la o dată ulterioară faţă de cea la care sunt obligate să plătească.

”Nu este corect ca la unii să şterg şi la alţii care sunt de bună credinţă să nu o fac”, a completat Teodorovici.

De restructurarea financiară ar putea beneficia și persoanele fizice, care dacă plătesc obligațiile pentru pensii și sănătate, dar și impozitul pe venit pe anul curent până în decembrie 2018, au o reducere de 5%.