Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va putea găzdui peste 500 de spectatori

amfiteatru roman ulpia traiana sarmizegetusa
Foto: Popescu Camelia / Wikipedia.org

Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde se desfășoară acum lucrări de conservare și restaurare, va putea găzdui spectacole la care vor putea asista, așezați în gradene speciale, până la 500 de spectatori.

Gradenele cu bănci sunt structuri metalice ușoare pentru spectatori.

Astfel, amfiteatrul va fi redat publicului, care va putea asista aici la spectacole, așa cum se întâmpla și în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Amfiteatrul roman este restaurat cu materiale compatibile cu cele istorice, cu mortar pe bază de var și nisip. Acolo unde a fost posibil, a fost îndepărtat mortarul cu ciment utilizat la restaurarea din anii 1960-1970, deoarece cimentul interacționează negativ cu zidăriile istorice.

amfiteatru roman ulpia traiana sarmizegetusa
Foto: CJ Hunedoara (Facebook)

Pentru a pune în valoare amfiteatrul, vor fi introduse gradenele, structuri noi ce vor permite găzduirea de spectacole și evenimente publice în incinta amfiteatrului.

Gradenele vor fi așezate pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice. Ele au o structură metalică zincată, independentă de structura istorică.

Gradenele se vor sprijini pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane.

amfiteatru roman ulpia traiana sarmizegetusa
Foto: CJ Hunedoara (Facebook)

Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă.

Arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat. Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea.

amfiteatru roman ulpia traiana sarmizegetusa
Foto: CJ Hunedoara (Facebook)

Lucrările de restaurare, în curs de execuție, sunt realizate sub supraveghere arheologică permanentă asigurată de specialiști de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Muzeul Național de Istorie a României.

Proiectul de restaurare a amfiteatrului este finanțat din fonduri europene nerambursabile, accesate de Consiliul Județean Hunedoara prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Valoarea proiectului se ridică la circa 5 milioane de euro. Lucrările se vor încheia la jumătatea lunii noiembrie.

amfiteatru roman ulpia traiana sarmizegetusa
Foto: CJ Hunedoara (Facebook)

Foto: Popescu Camelia / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.