Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, restaurat cu 5 milioane de euro

Ulpia Traiana Sarmizegetusa FOTO: Popescu Cornelia/Wikimedia Commons
Ulpia Traiana Sarmizegetusa FOTO: Popescu Cornelia/Wikimedia Commons

Lucrările de restaurare vor fi acoperite din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 5 milioane de euro, beneficiarul investiției fiind Consiliul Județean Hunedoara, prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„La aproape 2.000 de ani după ce a fost construit, amfiteatrul din cadrul complexului Ulpia Traiana Sarmizegetusa este aproape de o nouă şi strălucită etapă a existenţei sale, prin conservare şi restaurare.

Astfel, un oraş emblematic al Daciei Romane, o capitală de rang imperial, îşi va redobândi prestigiul, iar vizitatorii vor fi convinşi, o dată în plus, de unicitatea judeţului nostru, singurul din România care are pe teritoriul său două capitale: una regală şi una imperială, Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, a declarat administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, citat de Agerpres.

Proiectul de restaurare prevede amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 şi 12, reconstruirea volumetrică a Podiumului şi a Tribunei, precum şi amenajarea căilor de intrare în monument.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.