Americanii dau vina pe Iran pentru atacurile cu dronă din Arabia Saudită

Foto: YouTube

Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat vina pe Iran pentru atacurile asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, de sâmbătă, care au înjumătățit deja producția de țiței a celui mai mare exportator din lume.

Pompeo a respins ideea că rebelii din Yemen ar fi de vină pentru atacul cu drone, care a distrus două mari rafinării din Arabia Saudită, deținute de compania de stat Aramco.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a spus că producția de țiței a țării va fi redusă la jumătate în urma exploziilor devastatoare.

A fost lovită rafinăria de la Abqaiq, cea mai mare din portofoliul Aramco, în timp ce un al doilea atac cu dronă a dus la apriderea puțurilor din Khurais.

Tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită sunt la un nivel foarte ridicat, mai ales în urma conflictului pentru putere din Yemen, unde saudiții susțin guvernul în funcție, în timp ce iranienii îi ajută pe rebelii Houthi.

În același timp, relațiile dintre SUA și Iran sunt extrem de precare, mai ales după ce președintele Donald Trump a anulat acordul nuclear semnat de predecesorul său, Barack Obama, și a reimpus sancțiunii Teheranului.

Secretarul de stat Mike Pompeo a catalogat atacurile drept ”lovituri fără precedent asupra alimentării cu energie a lumii” și a cerut ”tuturor națiunilor să condamne public atacurile Iranului”.

Casa Albă a oferit deja Arabiei Saudite trupele sale pentru a se apăra de alte atacuri.

În cele două mari explozii de sâmbătă nu și-a pierdut viața nicio persoană.

Rafinăria Abqaiq poate procesa 7% din producția mondială de petrol, în timp ce în câmpul petrolifer de la Khurais se extrage 1% din țițeiul extras în fiecare an în lume.