Ambii piloți ai unei aeronave au adormit 28 de minute în timpul unui zbor. Avionul a deviat de la rută

pilot avion
Foto: StockSnap / pixabay.com

Compania aeriană Batik Air din Indonezia se confruntă cu o anchetă după ce ambii piloți ai unei aeronave au adormit 28 de minute în timpul unui zbor, relatează BBC.

Cei doi bărbați, care au fost suspendați temporar, au adormit în timpul unui zbor din 25 ianuarie de la Sulawesi la capitala Jakarta. Se pare că unul dintre ei era obosit după ce ajutase la îngrijirea gemenilor săi nou-născuți.

Avionul Airbus A320 a deviat pentru scurt timp de la ruta sa, dar a aterizat în siguranță. Din fericire, nicio persoană dintre cei 153 de pasageri și membri ai echipajului nu a fost rănită.

La aproximativ jumătate de oră după decolare, pilotul în vârstă de 32 de ani i-a spus copilotului său să preia controlul aeronavei, motivând că el trebuie să se odihnească. Copilotul în vârstă de 28 de ani a fost de acord, potrivit unui raport al Ministerului Transporturilor din Indonezia.

Dar copilotul a adormit și el din neatenție. Potrivit raportului, soția lui născuse gemeni în urmă cu o lună, iar bărbatul ajuta la îngrijirea copiilor.

La un moment dat în timpul cursei, controlul traficului aerian din Jakarta a încercat să contacteze cabina de pilotaj a Batik Air A320, dar nu a primit niciun răspuns. Tăcerea radio a durat 28 de minute, până când pilotul s-a trezit și și-a dat seama că și copilotul său a adormit. De asemenea, a constatat că aeronava deviase pentru scurt timp de la ruta stabilită.

Piloții au răspuns la apelurile din Jakarta și au adus avionul la sol în siguranță.

Testele medicale realizate înainte de zbor au constatat că bărbații erau apți să zboare. Tensiunea arterială și ritmul cardiac au fost normale, iar testele de alcool au fost negative.

Deși piloții păreau să fie pe deplin odihniți, testele nu au reușit să determine în ce măsură calitatea odihnei lor a fost bună, a declarat expertul în aviație Alvin Lie pentru BBC Indonesian.

Batik Air a spus că „operează cu o politică adecvată de odihnă” și că „s-a angajat să pună în aplicare toate recomandările de siguranță”. În 2019, un avion de la aceeași companie aeriană a trebuit să aterizeze de urgență după ce pilotul a leșinat.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.