Alpinistul Horia Colibășanu a cucerit ultimul vârf de peste 8.000 de metri pe care nu ajunseseră românii

horia colibășanu
Horia Colibășanu pe muntele Kangchenjunga în anul 2012. Foto: Arhivă (Facebook)

Sâmbătă, în jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind o premieră mult așteptată pentru alpinismul românesc.

Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8.586 de metri).

„Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid (…) A ajuns în relativa siguranță a Taberei 4 (7600 de metri) și, în sfârșit, se poate odihni după aproape 21 de ore de mers neîntrerupt”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a alpinistului.

Kangchenjunga se află pe granița dintre statul Sikkim din India și Nepal.

Până în anul 1852 s-a crezul că acesta este cel mai înalt munte al planetei, însă calculele și măsurătorile realizate ulterior în cadrul Marelui Studiu Trigonometric din India în anul 1849 au arătat că Muntele Everest este cel mai înalt. Kangchenjunga a fost numit oficial în anul 1856 al treilea cel mai înalt vârf din lume.

Primii oameni care au urcat până pe vârf au fost Joe Brown și George Band, pe 25 mai 1955, în cadrul unei expediții britanice.

Imagini de pe vârful Kangchenjunga:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.