Alexandru Rafila: „O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România”

alexandru rafila
Foto: antena3.ro / greatnews.ro

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că noul coronavirus va exista în România mulți ani de acum înainte.

„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea”, a declarat specialistul în cadrul dezbaterii VACCINURI #2020, organizată de Newsweek România.

„Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni. Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a mai spus el.

Alexandru Rafila a reiterat ideea că vaccinul împotriva SARS-CoV-2 nu trebuie să fie obligatoriu: „Nu trebuie să introducem obligativitatea vaccinării împotriva COVID, nu este o idee bună, doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Oamenii se vor convinge că este sigur. Eu sunt convins că vaccinul anti COVID va fi sigur, căci nimeni nu va autoriza un vaccin administrat la miliarde de oameni care să aibă efecte adverse majore”.

Până ieri, 1 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 129.658 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În ultimele două zile au început să se înregistreze peste 2.000 de cazuri pe zi la noi în țară, recordul fiind de 2.158 de cazuri în 24 de ore.

În ceea ce privește numărul deceselor din România, acesta a ajuns la 4.862.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.