Alertă de caniculă pentru toată țara

FOTO: lmaresz/Pixabay.com
FOTO: lmaresz/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenționare de vreme caniculară. Avertizarea este valabilă pentru toată țara până vineri.

„În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală va depăși, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unități.

Pe parcursul zilei de miercuri, local, în vestul, nord-vestul, sudul și surd-estul țării, iar joi și vineri, cu precădere în sud, se vor înregistra temperaturi maxime care vor atinge frecvent 35 de grade, iar izolat în jurul a 37 de grade, în special în Lunca Dunării”, potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie.

De asemenea, meteorologii au emis o prognoză specială pentru București, unde va fi caniculă până vineri. Temperaturile maxime vor fi de 35 – 36 de grade Celsius.

Meteorologii cred că valuri de caniculă ar mai putea apărea. De altfel, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, luna iulie de anul acesta a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, mai multe zile cu temperaturi mai ridicate decât media perioadei se vor înregistra consecutiv dacă temperatura globală va creşte cu 2 grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale, prelungind astfel durata perioadelor caniculare viitoare.

Temperaturile globale au crescut deja cu 1 grad Celsius şi sunt pe cale să crească cu cel puţin 3 grade Celsius dacă statele nu reduc emisiile răspunzătoare pentru încălzirea globală în conformitate cu planurile pe care le-au făcut până la această oră.

„Vremea extremă va deveni mai persistentă – perioade caniculare şi secetoase, precum şi zile consecutive de ploi torenţiale, toate acestea se vor prelungi”, a precizat autorul principal al studiului, Peter Pfleiderer, din cadrul grupului de cercetare Climate Analytics, de la Universitatea Humboldt.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.