Alegeri mai scumpe în timpul pandemiei. Ce reguli vor trebui respectate la urne

Alegerile locale din acest an vor fi organizate în condiții speciale. Foto: Pixabay

Autoritățile au anunțat că vor oferi măști și dezinfectant votanților înainte de a intra la urne, la finalul acestei luni, la alegerile locale.

Costurile organizării scrutinului de peste trei săptămâni vor fi, astfel, de două ori mai mari față de alegerile europarlamentare de anul trecut.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că se caută locuri cât mai spațioase pentru organizarea alegerilor locale, iar principalele obligații ale alegătorilor sunt dezinfectarea mâinilor la intrare și purtarea măștii de protecție.

Mai mult, la intrarea în secție, votanților li se va lua temperatura.

”Ca regulă, cei care se vor prezenta şi vor avea simtomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a explicat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Periodic, secțiile de vot vor fi aerisite, iar cabinele de vot vor fi dezinfectate.

Ștampila va fi dezinfectată înainte de o nouă folosire.

Cei bolnavi de coronavirus pot solicita urna mobilă, însă trebuie să dovedească faptul că sunt infectați. Persoanele aflate în izolare și în carantină vor vota tot cu urna mobilă.

De asemenea, fiecare votant urmează să primească o mască, în timp ce componenenții comisiilor de votare și polițiștii care veghează la buna desfășurare a alegerilor au dreptul la cinci măști în ziua votului.

Astfel, în 27 septembrie, Guvernul va trebui să aibă pregătite aproape 20 de milioane de măști.

Alegerile locale vor costa peste 200 de milioane de euro.