Alegeri în SUA. Primele rezultate pentru Senat și Camera Reprezentanților

donald trump
Donald Trump. Foto: Michael Vadon (Wikimedia Commons)

Republicanii lui Donald Trump ar urma să-și păstreze majoritatea în Senat, iar democrații se îndreaptă spre obținerea controlului în Camera Reprezentanților, potrivit primelor rezultate.

Democrata Nancy Pelosi, cea care va deveni probabil președinta Camerei, a declarat că reprezentanții partidului său vor ține astfel sub control instituțional administrația Trump.

Republicanii și-au majorat, în schimb, controlul Senatului. Chiar dacă opoziția a câștigat teren, Trump a spus că scrutinul a fost un succes extraordinar.

Preşedintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parţial care se va derula marţi este „un referendum” privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale.

„Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot”, a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral.

„Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea” politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanţii republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziţie) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale.

Votanții din SUA au mers la urne pentru a decide 35 de locuri din cele 100 din Senatul american. Partidul Democrat are nevoie să câștige două locuri în plus pentru a prelua majoritatea de la republicani.

Însă, potrivit estimărilor DDHQ, citate de Reuters, până acum, în patru circumscripții, republicanii au câștigat mandate care au aparținut până acum democraților: Indiana, North Dakota, MIssouri și Florida.

Democrații câștigă în plus 26 de locuri în Camera Reprezentanților, în condițiile în care au nevoie de 23 pentru a avea majoritatea, transmite Reuters, citând estimările presei americane și ale DDHQ.

Potrivit acestor estimări democrații au preluat 28 de mandate care aparțineau republicanilor, iar partidul lui Trump a câștigat în doar două circumscripții care aparțineau democraților.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.